beZoek een boek

Je kan lezen over een stad, zodat je denkt te weten wat je te wachten staat… Je kan ook in een stad gaan lezen, zodat je een beetje voor heel even weer ergens anders bent, op zoek naar rust of afleiding. En je kan in een stad op zoek gaan naar leesvoer. Er zijn veel mooie plekken op de wereld waar je boeken kan kopen. Misschien ben je er ooit aan één voorbij gegaan, op weg naar iets anders. Vanaf vandaag weet je dat je in de volgende plaatsen iets moois kan vinden of op zijn minst op zoek kan gaan naar iets bijzonders. Misschien niet altijd nieuwe boeken, misschien niet alle dagen van het jaar. Vanaf morgen bezoek je deze plekken misschien wel met een missie.

 

Maastricht

MaastrichtIk heb de ondervinding dat er geen beter vakantievoornemen bestaat dan om geen letter te zullen lezen. Daarna is er niets mooiers, dan dit goede voornemen met een echt mooi boek ontrouw te worden. – Hermann Hesse

Door the Guardian uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”.

Gevestigd in de dertiende eeuwse Dominicanenkerk aan de Dominicanerkerkstraat 1, met een deel waarin je onder het genot van een koffie van bladzijden èn fresco’s kan genieten. Wat een subliem idee om zo’n fraai gebouw deze herbestemming te geven! Als je de hogere etages opzoekt, zie je een kerk weer uit een heel andere hoek. Ik geloof niet dat ik je nog verder moet overtuigen, dit is en blijft een must-see als je in Maastricht bent. En als je van boeken houdt, misschien wel een reden om naar Maastricht te gaan.

Check: http://www.vvvmaastricht.nl/boekhandel-dominicanen.html

 

Londen

De oudste boeken zijn nog maar pas geschreven voor degene die ze nog niet heeft gelezen. – Samuel Butler

Je hoeft niet op zoek naar de nostalgische boekwinkel uit de film Notting Hill (Portobello Rd)… die bestaat niet meer. In Londen ga je naar Hatchards of Piccadilly (187 Piccadilly, niet de vestiging bij St Pancras). Hatchards is niet de oudste van Engeland, want dat is de boekenwinkel van Cambridge University… maar als je sinds 1797 en aan Hare Majesteit mag leveren, dan hoor je er echt bij. Al is het vanwege de voorgevel en de markante trap, het bevlogen personeel en de aanwezigheid van veel door de auteurs gesigneerde boeken.

Check: https://www.hatchards.co.uk/

 

Tilburg

Het grote bezwaar van nieuwe boeken is dat ze ons beletten oude te lezen. – Joubert

Tilburg kun je meerdere keren per jaar bezoeken als je een tweedehands boek wil scoren. Op de Meimarkt hebben boeken een bijrol, maar tijdens de laatste zondag van augustus regeert het papier op Boeken rond het Paleis. Toch wil ik Tilburg om een andere reden noemen. Het hele jaar door kan je, weliswaar op bijzondere openingstijden, bij Boekenschop terecht (Bredaseweg 256). De ruimte wordt gratis ter beschikking gesteld, vrijwilligers helpen je op weg om een keuze te maken en de opbrengst is iedere week bestemd voor een ander goed doel. Hier vind je altijd wel een onverwacht leuk boek tegen een onverwacht aantrekkelijke prijs.

Check: http://www.boekenschop.nl/

 

Dordrecht

Op visite in zo’n ongestoffeerd huis kun je moeilijk aan de gastheer vragen of u even op zijn iPad mag kijken wat hij de laatste tijd zoal gelezen heeft. – Kees van Kooten

Iedereen heeft het over Deventer als de grootste boekenmarkt van Nederland, maar die van Dordrecht doet er nauwelijks voor onder. In hartje zomer togen wij naar Hollands oudste stad om langs honderden kraampjes op zoek te gaan naar dat ene boek dat nog ontbreekt. Zowel nieuw als oud, prijzig als goedkoop is hier in alle genres te vinden. Ook hier geldt dat je goed voorbereid op pad moet gaan, zorg voor een truttig trolleytje of stevige rugzak.

Check: http://www.dordtseboekenmarkt.nl/

 

Lucca

LuccaDe wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde. – Augustinus van Hippo

Achter de kerk op Piazza San Giusto duiken zomaar onverwacht boekenkraampjes op. De eerste keer was het zoeken, ik moet bekennen dat ik niet weet in welke maanden de kraampjes staan opgesteld. Ongetwijfeld zoeken de verkopers in wintermaanden hun heil elders. Maar je bent waarschijnlijk in zonnige maanden in Toscane, dus dat komt goed uit. Het snuffelt heerlijk in zo’n oude stad, op zoek naar die onverwachte paperback.

 

Den Bosch

Na ‘Drie schimmen’ kon geen mens er nog aan twijfelen: sprookjes zijn er niet enkel voor de kleinsten, en strips al helemaal niet. Cyril Pedrosa vertelt een verhaal dat moeiteloos de tand des tijds doorstaat. De mens mag weer rustig slapen gaan. Sprookjes en strips mogen weer lang en gelukkig leven. ‘Drie schimmen’ is er en wie het niet leest heeft ongelijk. – Tom Stessens over een uitgave van Silvester

Boekhandel Adr. Heinen (Kerkstraat 27) is een begrip met haar leuke trappetjes en ruimtes, dus daar hoeven we het niet over te hebben. Een stuk onbekender bij de boekenlezers, maar geliefd onder de stripfanaten is Silvester. Hier vind je geen tweedehands strips, maar nieuwe uitgaven. En twijfel je of een stripboek iets voor je is, vraag dan aan het dienstdoende winkelpersoneel naar graphic novels. Ik ben bang dat Drie Schimmen niet meer leverbaar is, maar vraag er gerust om. Hier kom ik nooit weg zonder iets gekocht te hebben, dus wees gewaarschuwd!

Check: http://www.silvesterstrips.nl/

 

Gent

Ik heb tot nog toe achttien keer een boek geschreven, maar ik heb veel vaker géén boek geschreven. Het is een rotgevoel om als je een schrijver bent, te beseffen dat je volop bezig bent geen boek te schrijven. – Herman Brusselmans
Natuurlijk kan je in deze stad je geluk beproeven op een rommelmarktje om een boek te vinden, maar je hebt meer kans op een andere plek. Op (droge) zondagen vind je aan de Ajuinlei in Gent boekenkraampjes aan het water. Alsof je in Parijs loopt, maar dan kneuteriger. De verkopers zijn oprecht hartelijk en helpen je graag bij het vinden van iets leuks.

Check: http://www.visitgent.be/nl/boekenmarkt-ajuinlei

 

Waspik

WaspikIk heb er nooit spijt van gehad een bepaald boek te hebben gekocht, maar wel kan ik met veel weemoed terugdenken aan die boeken – gelukkig niet zo erg veel – die ik heb moeten laten staan omdat ik er op dat moment geen geld voor had, of zelfs dacht: nu ja, een andere keer maar. Maar die “andere keer” komt vaak nooit weerom. – C Buddingh’

Onwaarschijnlijk dat het Brabantse Waspik in dit rijtje met grote steden genoemd kan worden. Eén weekend per jaar wordt hier in de voormalige Theresiakerk (Carmelietenstraat 58) een grote boekenmarkt georganiseerd door en ten behoeve van de plaatselijke harmonie. De hele kerk staat vol, maar dan ook ramvol met tweedehands boeken tegen absurd lage prijzen. Het is wel aan te raden een jas aan te trekken, want het gebouw is onverwarmd. En neem iets mee om de boeken in te doen tijdens je zoektocht. Ik ging de laatste keer weg met een stapel die amper te tillen was voor maar liefst 15 euro in totaal.

Check: http://harmoniewaspik.nl/

 

Parijs

I created this bookstore like a man would write a novel, building each room like a chapter, and I like people to open the door the way they open a book, a book that leads into a magic world in their imaginations. – George Whitman

Dat wat mijn aanrader zou zijn geweest, is niet meer… The Red Wheelbarrow Bookstore (22 rue Saint Paul) is dicht. En Bouquiniste aan de Seine… dat is te makkelijk… Shakespeare and Company (37 Rue de la Bûcherie), daar moet je zijn geweest! Aan de linkeroever van de Seine kan je in het kielzog van grootheden als Ernest Hemingway, Ezra Pound en James Joyce heerlijk op zoek of simpel rusten. Ik laat je overtuigen door het volgende stukje van hun website: From the first day the store opened, writers, artists, and intellectuals were invited to sleep among the shop’s shelves and piles of books, on small beds that doubled as benches during the day. Since then, an estimated 30,000 young and young-at-heart writers and artists have stayed in the bookshop, including then unknowns such as Alan Sillitoe, Robert Stone, Kate Grenville, Sebastian Barry, Ethan Hawke, Jeet Thayil, Darren Aronfsky, Stephen Rea, David Rakoff, and Linda Grant. These guests are called Tumbleweeds after the rolling thistles that “drift in and out with the winds of chance,” as George described. A sense of community and commune was very important to him—he referred to his shop as a “socialist utopia masquerading as a bookstore.” Three things are asked of each Tumbleweed: read a book a day, help at the shop for a few hours a day, and produce a one-page autobiography. Thousands and thousands of these autobiographies have been collected and now form an impressive archive, capturing generations of writers, travelers, and dreamers who have left behind pieces of their stories.

Check: http://shakespeareandcompany.com/

 

Zit je met ogen dicht… Hoor je de bladzijden door je vingers gaan? Misschien de geur van een nieuwe druk of het stoffige van een tweedehandse in je neus? Smaakt dit naar meer? Dwaal dan naar de volgende websites:

http://flavorwire.com/254434/the-20-most-beautiful-bookstores-in-the-world/view-all

http://www.businessinsider.com/best-bookstores-in-the-world-2014-2014-2?IR=T

 

Tot slot…

Als men een goed boek uit heeft is het alsof men afscheid neemt van een goede vriend. – Voltaire

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

  1. Waanders in de Broerenkerk in Zwolle hoort ook bij dit lijstje

    1. Ziet er inderdaad ook fraai uit zeg! Interessante combinatie met detailhandel, klinkt zo logisch…
      Een paar jaar geleden nog in Zwolle rondgelopen, maar deze niet gezien… reden om terug te gaan!
      Check: http://waandersindebroeren.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *