Dinsdag 14 augustus

Van Sitia naar Heraklion.
Van Sitia tot aan ongeveer Neapoli hebben we langs de kust over de New National Road gereden. Het is geen snelweg, zo lijkt het wel op de wegenkaart, maar dat is het dus niet. Soms trouwens wel, maar dan kan het net zo bochtig zijn als een ?¢‚ǨÀúnormale?¢‚Ǩ‚Ñ¢ weg, m.u.v. de haarspeldbochten… die zitten er gelukkig niet in.
Dus tot aan Neapoli op de NNR gereden. Fransomatic had nog een leuke bar in Aghios Nikolaos aangeprezen, maar omdat we er overdag doorheen reden hebben we geen bezoekje gebracht. Uitstapje voor vandaag was het Lassiti Plateau, met na lang wikken en wegen ook nog een bezoek aan de Dikteon Antron (en nee, niet vanwege de naam).

Het Lassiti Plateau is de meest vruchtbare plaats op Kreta, net een vlakte op een hoogte, en de Dikteon Antron is de grot waar de moeder van Zeus hem heeft verstopt voor zijn vader. Dus daar zijn we toch maar naartoe gegaan. Voordat we daar waren hebben we trouwens een lekker stukje appeltaart op bij een taveerne bovenin het Lassiti Plateau, waar het in de winter zelfs kan sneeuwen (hebben we zelfs foto?¢‚Ǩ‚Ñ¢s van gezien bij die taveerne). Leuk was ook dat daar nog een ouderwetse windmolen stond (die zo kenmerkend zijn voor Griekenland) met uitleg erbij. Die molens werden gebruikt om water omhoog te pompen.

dsc04060.jpg

Verder met de grot. Daar aangekomen is het natuurlijk druk met auto?¢‚Ǩ‚Ñ¢s, maar gelukkig konden we de auto op een goede plek parkeren. Eerst naar die grot. Moet je eerst een flinke klim van ongeveer 15 minuten maken, die je overigens ook per ezel kan doen, begeleid door een oud Grieks mannetje. Hebben we niet gedaan, het ezelritje dan, wel de klim te voet gedaan.

dsc04074.jpg

De klim was zwaar, grotendeels omdat het zo warm was. Aangekomen bij de entree van de grot, eerst nog entree betaald en daarna kon je naar de grot zelf. Geen spijt gehad dat we dat hebben gedaan, de grot was ontzettend mooi! Heel handig was dat er trappen waren gemaakt, met reling, en dat alles heel mooi verlicht was.

dsc04086.jpg

De Dikteon Antron is een druipsteengrot, en lekker koel. Wat dus ook de domper was als je de grot uitging, de hitte weer in. Na de grot bij een taverna daar gegeten en weer op weg gegaan naar Heraklion.
Mooi hotel, de beste uit de Fly & Drive, met zwembad en daar ook lekker gegeten.

dsc04117.jpg

(Bovenstaande foto heb ik erbij gezet om te laten zien dat je de doorgaande, ‘rode’, ook wel eens over pleintje bezet met tafels en stoelen gaat. Errug leuk dus!)

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. De Dikteon Antron was errug koel (letterlijk en figuurlijk)! Aanradertje was idd ook het restaurantje met panoramisch uitzicht waar we de appeltaart op hadden. Gruwelijk vriendelijke eigenaar die wat extra doet voor zijn klanten, fotoboekje en mini-museum inbegrepen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *