Efteling

Er was eens… Sprookjes bestaan. En wel in Kaatsheuvel, in De Efteling. Ik zie jullie zuchten en schudden… te lange rijen, been there, done that… Maar niet met de volgende tips. Dit wordt een dagje Efteling, maar dan anders.

Bezint eer ge begint. Ga op een doordeweekse maandag als je de grote attracties in wil. Ga niet op Hemelvaartsdag, een sneeuwwitte winterdag of op een zonnige Zomeravond. Op die dagen zie je vooral andere bezoekers in de rij, voor je, achter je en naast je. Belangrijker: op die dagen vraag je er zelf om. De Efteling communiceert helder over drukke dagen, check de site of bel ze op. Dan controleer je meteen of je favoriete attractie op de bewuste dag toevallig niet buiten gebruik is en waar het mogelijk is om als eenling (Single Rider) een speciale rij te nemen (sowieso bij de Bobslee). En natuurlijk heb je de Efteling App, met onder andere wachtrij informatie op je telefoon staan… Zo voorkom je teleurstellingen. Maar ook op een drukke dag heb je iets aan onderstaande pareltjes.

Als je met kinderen naar de Efteling gaat, is de weg ernaartoe al een belevenis. Op het parkeerterrein aangekomen, komt iedereen al in de stemming door de muziek, maar nog even wachten… De belangrijke taak voor je kroost is het onthouden van de parkeerplek, sta je bij Draak of Kabouter? Vlak na het kopen van je kaartjes koop je metten een parkeerticket, dan hoef je op de terugweg niet in de rij te staan… en dan het park in!

Het mooiste deel van het park blijft het Sprookjesbos. Niet zeuren dat dat alleen voor kleine kinderen is. Het is voor jou ook een feest van herkenning. Even een foto bij de paddenstoel waaruit het menuet van Christian Pezold uit het Tweede Notenbüchlein voor Anna Maria Bach, Bachs Werke Verzeichnis Anh. 114 nog altijd klinkt. Maak die foto uit je kinderjaren nog een keer, met je oor op de hoed van een paddenstoel. Dat jeugdsentiment vind je overigens ook terug in een ander deel van het park, het Efteling Museum, dat te vaak voorbij wordt gelopen.

Maar we zijn het Sprookjesbos nog niet uit. Volg de Sprookjesbosroute om geen enkel sprookje te missen, maar er zijn meerdere routes op internet te vinden. Het fijnst is gewoon rond te dwalen. En de stemmen van de vertellende Bekende Nederlanders te herkennen. Kijk links als anderen rechts kijken, kijk vanuit een ander perspectief en je ziet iets dat je waarschijnlijk nooit hebt gezien. Als je in het huisje van Repelsteeltje naar het plafond kijkt bijvoorbeeld… of tussen de Zeemeermin en Draak Lichtgeraakt omhoog kijkt… En neem vooral even de tijd om in het Sprookjesbos(openlucht)theater naar de voorstelling te kijken. Niet alleen leuk voor kinderen, er zit meer dan voldoende grotemensenhumor doorheen geweven. En vergeet niet een traantje weg te pinken bij Het Meisje met de Zwavelstokjes.

Als je het Sprookjesbos überhaupt nog uitkomt, neem dan op tijd een ritje in de stoomtrein. Doe dit niet te laat… want als Aquanura start, stopt het treintje! De eerste wagon achter de locomotief kan wat rokerig zijn, maar bied je een leuk inkijkje in het werk van de machinist… En jij zit niet op hete kolen… blijf lekker zitten en ontdek plots aan je rechterkant het Sprookjesperron voor je bij Station Marerijk stopt.
Als je zelf broodjes mee hebt genomen, eet je die op je gemak in de Gondoletta, op het Herautenplein of op de goed verstopte zitplaatsen boven de Piranha. Of op Stonehenge… vanaf de hoofdroute tussen Brink en Ruigrijk ter hoogte van de Wensbron een grindpaadje rechtsaf. En anders biedt Station De Oost voor elk wat wils… het ademt een koloniale sfeer, mede dankzij de horecapunten De Hongerige Machinist (vette hap), De Verse Oogst (gezond), De Brutale Aap (Turks) en De Rustende Reiziger (cafeïne). Of reserveer van tevoren voor een bourgondische maaltijd bij Het Wapen van Raveleijn, waar kinderen actief bij het diner worden betrokken en kijk met een beetje geluk en je toetje op het terras naar de achterkant van de paardenshow.

Een vraag die telkens weer op mijn lippen brandt… Waarom lopen zoveel mensen voorbij aan het Spookslot? Zoveel fraais verdient meer aandacht. Zeker als je weer verder kijkt dan je neus lang is. Kate Bush nam er in 1978 een clip op, je vindt in de catacomben nog altijd een grafzerk met haar naam erop ter herinnering. Heb geduld in de ronde zaal en zie de Vlederiken in het plafond om daarna in de wachtruimte naar het verhaal te luisteren. En dan volgt de overweldigende Danse Macabre van Camille Saint-Saëns, waarbij je ogen en oren tekort komt…

Nog even een ritje in de draaimolen van de carrousel… of in één van de andere draaimolens. Want rollercoasters geven de ultieme kick, maar hoelang is het geleden dat je op een paard in volle vaart naar links keek en zag hoe een clown op een varken je met gemak bijhoudt? Of neem plaats in een koets in de oudste carrousel van Nederland (uit 1865) die via omwegen en Canada in Kaatsheuvel haar oude dagen slijt.
En als het dan buiten donker wordt, dan zeker nog een keertje middenin de Python naar de kurkentrekker kijken… of vanaf het looppad naast de Piranha alle drie de grote rollercoasters in één oogopslag of foto pakken. De Stoomcarrousel van voren met de Pagode op de achtergrond bewonderen. In de winter je over de visuele effecten op Villa Volta verbazen… En nog één rondje door het Sprookjesbos omdat dat weer anders dan eerder die dag was.

Voor je naar huis gaat bekijk je Aquanura met je rug naar het Efteling Theater. De perfecte plek vind je als je wat doorloopt… daar kan je op een hoog muurtje zitten of je op de verhoogde vlonder verwonderen… Of doe eens gek en bestel een arrangement vanaf het terras van het Theater. Ga je nog niet naar huis en heb je jezelf en je gezin echt gekieteld door in Bosrijk te overnachten? Dan mag je de volgende ochtend een half uur eerder het park in en doe je alle rollercoasters om en om voordat de andere bezoekers komen… …en ze leefden nog lang en gelukkig.

Binnenkort meer op www.meetmedowntown.nl

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *