De Moerderij

Het enthousiasme spat er vanaf. Lieke Snijders is vol van haar Bonte Bentheimers. Dat deelt ze niet alleen als je bij haar langskomt, maar ook de berichtjes op http://www.demoerderij.nl/ en De Moerderij Facebook pagina stralen passie uit.

Is dat dan zo bijzonder? Jazeker! Voor veel consumenten is de afstand van dier naar bord zo groot dat ze zich vervreemd hebben van het vlees. Ze beseffen niet meer wat er bij komt kijken om een van een mooi stuk vlees te genieten. Terwijl het juist zo mooi kan zijn om de dieren te zien opgroeien, te zien dat je vlees niet alleen heerlijk is, maar vooral ook eerlijk is.

Lieke heeft haar liefde voor varkens van thuis uit meegekregen. Maar om het grootschalige varkensbedrijf van je ouders over te nemen heb je meer nodig dan alleen enthousiasme. Je hele leven moet dan in het teken staan van het welzijn van heel veel varkens en de financieringslasten die dat met zich meebrengt. Hier heeft ze niet voor gekozen, maar varkens horen bij haar leven. Ze heeft een oprechte liefde voor varkens. Daarom houdt ze nu een aantal varkens aan huis, lekker kleinschalig.

altAuaWQ-24L8O-Vtf_Js49bvCmN1Jwcl06N3p1ey-STu8o

Ik ben weer eens op bezoek in De Moer om mijn scharrelvarken vleespakket voor twee op te halen, met een extra kuipje zult en worst. Haar pakketten, die praktisch voorverpakt zijn, vinden al gretig aftrek. Geweldige beesten om mee te werken, zo begint ze enthousiast. Haar varkens leven buiten, lekker met de neuzen in de grond. De natuurlijke weerstand maakt dat haar varkens supergezond zijn. En als je ze bezig ziet, op de foto’s of in het echt, ze ogen ook nog eens tevreden.

Maar het blijft een dier dat uiteindelijk op je bord belandt. Als boerin weet ze als geen ander dat je erg betrokken kan zijn bij datgene wat uiteindelijk geslacht wordt. Dit maakt de afstand kleiner, en brengt meer respect voor datgene wat je eet. Het hele bord gaat leeg, het is weer genieten van !

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *