Hier bekomkommer ik me dan weer om…

Geen categorie

De vraag is vrij simpel. Wat is het verschil tussen een groente en fruit? Eerst zelf proberen een antwoord te bedenken. Vervolgens verwonderd over het falen van de redering, of over het hiaat in je kennis, meewarig schudden en verder lezen. De volgende alinea’s zijn afkomstig van¬¨‚Ćeen site¬¨‚Ćdoor Jeroen van Beek (inmiddels uit de internetlucht), welke op zijn beurt Anders Floor bedankt:

Wat is in vredesnaam het verschil tussen groente en fruit? Fruit bevat suiker? Fruit is tevens de vrucht van de plant? Al dan niet meerjarige planten? Jeemig, het werd er niet makkelijker op… Want deze verklaringen zijn na kort of wat langer nadenken onderuit te halen. Deksels! Na vele slapeloze nachten de volgende verklaring gevonden op onze zegening genaamd het Internet: het definitieve antwoord op deze vraag bestaat niet.

De makkelijkste oplossing op de vraag is niet bepaald wetenschappelijk: In de Verenigde Staten heeft het Supreme Court al in 1893 bepaald dat tomaat een groente is . Deze beslissing was nodig omdat er verschillende handelswetten bestonden voor groente en fruit.

Botanisch (het bestuderen van planten) gezien is tomaat fruit, want het is een vrucht . Een bes, om precies te zijn. Een vrucht is een vlezige substantie die een zaad of meerdere zaden omvat. Zo gezien zijn ook komkommer, aubergine en spaanse peper fruit.

In horticultureel (het verbouwen van gewassen) opzicht is tomaat een groente: het groeit aan een eenjarig, niet-houtig gewas (ook meerjarig, niet-houtig wordt wel als groente beschouwd). Fruit groeit aan een meerjarig of overblijvend, houtig gewas. Maar aardbei, meloen, banaan en ananas vallen hier dus bijvoorbeeld weer niet onder.

Een veel gebruikte methode die wordt gehanteerd is dat er gekeken wordt naar hoe het wordt gebruikt in het eten: groente wordt doorgaans gekookt, fruit niet. Ook wordt wel gezegd dat groente worden gegeten als onderdeel van een maaltijd, en dat fruit op zich wordt gegeten of als onderdeel van het toetje (dit maakte onderdeel uit van de uitspraak van het Supreme Court, zie boven). Natuurlijk is hier een enorm schemergebied.

Om het nog vager te maken: meloen en komkommer zijn bijvoorbeeld nauw aan elkaar gerelateerd, en botanisch noch horticultureel is er relevant onderscheid tussen. Toch wordt komkommer vrijwel altijd als groente beschouwd, en meloen als fruit.

Willen we per se een wetenschappelijke definitie hebben, hanteer dan de definitie van de botanie (tomaat is fruit) in plaats van horticulturele definitie: horticultuur is geen wetenschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *