Siejoe is ook… (deel 2)

…een specerij!

Ook bekend als Sieuw?Ǭ†of sojasaus. De Chinese zoutere variant van de Javaanse zoete ketjap. In Suriname beter bekend onder de naam Sioe. Zonder dat jullie het weten, lieve beeldschermkindertjes, zullen jullie wel eens Siejoe gegeten hebben! Byebye’s favoriet bij de Aziaat is?Ǭ†bijvoorbeeld de?Ǭ†Cha Sieuw/Siu! Hieronder het recept:

4 varkenslapjes (ongeveer 100 gram per stuk)
0,5 rode Spaanse peper
6 eetlepels sherry (da’s van die vaten waar sommige whisky’s op gefinished worden)
1 theelepel steranijs
5 eetlepels tomatenpuree
1,5 theelepel ve-tsin (geen idee)
1 prei
6 bolletjes natte gember
5 eetlepels soja (jaja, de siejoe!)
3 eetlepels olie
1 eetlepel suiker
2 eetlepels ma?ɬØzena
citroensap
zout

Bereidingswijze :

Was de Spaanse peper, snijd hen in de lengte door midden, verwijder de zaadjes en snijd de peper heel klein. Maak de prei schoon en snijd hem in hele kleine stukjes. Snijd de gemberbolletjes in plakjes. Leg het vlees in een schaal.

Cha SiuRoer in een kom de 4 eetlepels sherry, de rode peper, de helft van het anijspoeder, de tomatenpuree en de helft van de ve-tsin door elkaar. Verdeel dit mengsel over het vlees, dek de schaal af en laat het een uur marineren. Keer regelmatig de varkenslapjes om.

Breng in een pan een flinke laag water aan de kook en leg hierin de varkenslapjes, leg de plakjes gember op het vlees en doe de prei ook in de pan. Laat het 10 minuten zachtjes koken.

Schenk 3 eetlepels sojasaus in een schaal. Haal het vlees uit de pan en leg het in de sojasaus. Schep de prei en de gember uit de pan en leg het op een bord.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de varkenslapjes aan beide kanten mooi bruin. Roer de suiker, de rest van de ve-tsin en anijspoeder door elkaar en strooi dit op de bovenkant van het vlees. Roer de rest van de sherry en de rest van de sojasaus door de prei en gember en schep dit op het vlees.

Schenk 1,5 deciliter kokend water in de pan en laat het vlees nog 10 minuten zachtjes sudderen. Roer in een kopje de ma?ɬØzena met wat water tot een papje. Leg het vlees op een schaal en bind het stoofvocht met de ma?ɬØzena. Voeg een paar druppels citroensap toe en schenk het sausje over het vlees.

Bron: www.keukentips.nl
Sieuw is overigens ook een familienaam en de naam van een toko in Dordrecht. Maar daarover niets meer op deze weblog

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *