Robert springt even in zijn Greenpeace-bootje…..

…en ga even ratelen over iets waar je mij waarschijnlijk nog weinig over gehoord heb. Pak een kop koffie, ga even 5 minuutjes zitten en lees even mee….

Okay, ze zijn lekker warm maar toch zie je mij niet snel met geitenwollen sokken, ik ben niet zo?¢‚Ǩ‚Ñ¢n vegaburger-eter, ik dobber niet in een opblaasbootje naast een olietanker en ja…ik pak de auto naar mijn werk. Sterker nog…we hebben er 2…

Kortom, ik stel enige luxe op prijs, maar toch…er groeit bij mij toch ook steeds meer het besef dat je bij jezelf moet beginnen om bepaalde veranderingen waar te maken. Ik wil graag nog wat langer van onze wereldbol blijven genieten zeg maar….

Waar bazel ik over? Je hebt er vast wel iets over mee gekregen: ?¢‚Ǩ?ìan inconvenient thruth?¢‚Ǩ?, een film waarin Al Gore zijn verhaal doet over de toestand en de toekomst van het milieu en dan met name de opwarming van onze aardkloot….geen opbeurend praatje en helaas volledig op waarheid gebaseerd…. Deze film (of in ieder geval de gesprekken die daarna kwamen) duwde me net weer even in de richting om ook persoonlijk wat meer actie te ondernemen…..

Dus….actie! Een aantal zaken waren in huize Liempde al langer op orde, ons huis is goed geisoleerd, we stoken met mate en ik had al wat spaarlampen. Na een rondje door het huis afgelopen week heb ik nog behoorlijk wat spaarlampjes bij kunnen zetten, heb ik wat apparatuur op uitschakelbare stekkerdozen gezet, hebben we een (zuinig) vriezertje gekocht en gaat de (oude, energieslurpende) koelkast-met-vriesvak de garage uit…dan staat er maar wat minder bier 365 dagen per jaar koud…

Kortom, er is nog genoeg te doen, maar het besef dat we er rekening mee moeten gaan houden is in ieder geval doorgedrongen en ik blijf kijken naar verbeterpunten….

Dus, leef je uit en zet jezelf in de Eco-stand! Doe je het niet om de CO2-uitstoot te verlagen dan kun je mogelijk ook een stuk gelukkiger worden van de kostenverlaging die dat voor je meebrengt:

Lampen
Stel er branden in huis vijf lampen gemiddeld 3 uur per dag. Wanneer je spaarlampen van 15 Watt gebruikt in plaats van gloeilampen van 60 Watt, dan bespaar je 250 kWh. Dat is ongeveer de helft van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor verlichting en scheelt je 50 euro per jaar. Okay, ze kosten dan ook meer, maar met een jaar heb je die investering er al snel uit en ze gaan nog eens langer mee ook….

Koel/vries
Kosten per jaar Een huishouden met een gemiddelde diepvriezer, een gemiddelde koelkast en een tweede oude koelkast in de bijkeuken of schuur (altijd aan) is zo’n 215 euro per jaar kwijt aan stroom voor koelen en vriezen.

Zuinige apparaten maken het verschil
Ooit afgevraagd wat die energielabels nu daadwerkelijk inhouden? Een huishouden dat gekozen heeft voor de meest zuinige diepvriezer (vrieskist met A++ label) en meest zuinige koelkast (tafelmodel, zonder vriesvak, label A++) en dat de tweede oude koelkast alleen gebruikt in bijzondere omstandigheden, betaalt per jaar 40 euro aan stroom voor koelen en vriezen. Het verschil in energiekosten tussen beide situaties is maar liefst 175 euro per jaar.

Laat jij je PC (…) altijd aanstaan in sluimerstand? Lees dan dit verhaal eens,?Ǭ†wedden dat je hem voortaan uitzet?

Inventariseren waar je op kunt letten??Ǭ†Klik hier.?Ǭ†(wie heeft er hier vloerverwarming?)

Wil je eens testen wat je kunt besparen? Doe dan hier de test.

Lang verhaal kort; verbeter de wereld en begin bij jezelf. Clich?ɬ©, maar het schijnt te kloppen…. Voor nu, hop…die electrische deken vol open en slapen maar 😉

Groeten, Robert

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

 1. De uitnodiging vanuit Greenchoice valt binnenkort op jullie stoep… que? Greenchoice! Wij zijn al jaren tevreden klant, dit jaar ontvangen wij het handige bespaartipsboekje…

  Greenchoice in de top 3 van best gewaardeerde energieleveranciers bij peiling Vara Kassa

  Greenchoice, de duurzame energieleverancier van Nederland. Sinds 2001 levert Greenchoice groene stroom en groen gas aan inmiddels meer dan 150.000 tevreden klanten.

  Als Greenchoice klant heeft u de garantie dat u nu en in de toekomst voordeliger uit bent voor groene energie dan voor grijze stroom van uw regio leverancier. Greenchoice kan de groene energie blijvend goedkoper aanbieden dankzij haar kleine en effici?ɬ´nte organisatie.

  Alle energie die u van Greenchoice afneemt is groen; in tegenstelling tot andere energieleveranciers die naast groene energie ook grijze energie leveren. Greenchoice is de enige 100% groene energieleverancier in Nederland.

  Overstappen naar Greenchoice is eenvoudig. Indien u zich aanmeldt (ovv 50320, en wij krijgen een participatie in een windmolenpark, kost geen geld levert wel een schoner mileu op), regelt Greenchoice de overstap. U heeft hier verder geen omkijken meer naar.

  Voor extra informatie kunt u ons bereiken op 010-4782326

 2. En mochten jullie meer info willen, dan kan je Anton altijd mailen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *