Heilige Antonius

Prachtig groot antiek beeld heilige SINT ANTONIUS van Padua Hoog 140 cm, breed 53 cm. Gewicht ong. 50 kg Het beeld verkoop ik wegens plaatsgebrek. Ondanks mijn binding met het beeld, ga ik er daarom toch afstand van doen. Dit beeld is oorspronkelijk afkomstig uit een klooster in Zuid Nederland. Het beeld is origineel. De ouderdom is helaas niet goed in te schatten. Het beeld lijkt heel erg op het Antoniusbeeld in het Mariapark van Meersel-Dreef. Volgens één van de paters in Meersel-Dreef is hij daarom…

Dit is hoe het begon. April 2016, advertentie op Marktplaats. Al jaren was ik op zoek naar een groot beeld van de heilige Antonius van Padua. Naamgever van mijn vader, mijn opa en diens vader. In iedere kerk en antiquair even kijken, automatische zoekopdracht op Markplaats. Als er een kerk gesloten werd, even bellen en teleurgesteld worden. Het beeld van deze heilige is nogal populair. En eigenlijk was er altijd wel iets aan het beeld in kwestie wat ik jammer vond.

Tot april 2016. Meteen helemaal verkocht. Al ontbraken er een aantal zaken (twee handen) aan het beeld, de afwerking, de houding en blikken van de gezichten waren zoals ik vond dat ze zouden moeten zijn. Heen en weer gemaild met de verkoper, maar de bied- en vraagprijs lagen te ver uit elkaar. En na een aantal weken was de advertentie weg. Nog een mailtje gestuurd, maar geen reactie meer.

Vele advertenties volgden. Er sloot weer een kerk, waarbij men mij telefonisch meldde dat ze de beelden niet meer mogen verkopen. En ik bleef alle beelden vergelijken met het beeld uit april 2016. Dus ieder aangeboden exemplaar stond meteen op achterstand.

En toen was het vrijdag 7 juli 2017. De Markplaats zoekopdracht meldde me dat er een nieuwe Heilige Antonius wordt aangeboden. Alhoewel, een nieuwe? Een bekend gezicht en dito aanbieder. De avond erop zitten we tot elf uur in Hooge Zwaluwe aan tafel en nemen we mooie verhalen en Heilige Antonius mee terug naar huis. Bij de eerste poging het te verkopen was er iets misgegaan, zo vertelde het oudere echtpaar. Pas veel later beseften ze dat ze dat de advertentie verlopen was en het herplaatsen liet om allerlei redenen lang op zich wachten.

Einde van een zoektocht, en het begin van een nieuwe. Welke tocht heeft het gemaakt voordat het thuis kwam? Waar heeft het gestaan? Inderdaad in West-Brabant, omgeving Roosendaal? Hoe oud kan het zijn? Zijn er tekeningen of foto’s te vinden? Hoe zag de hand er ooit uit? Welk materiaal? Ziet eruit als hout, klinkt als metaal, maar moet iets als steen zijn.

Het Museum voor Religieuze Kunst kan me niet veel verder helpen. Een curator weet mij te melden:
Over de herkomst van het beeld kan ik weinig zeggen,het materiaal is intrigerend, gelet op de beschadigingen van de voet lijkt het gebruineerd gips of een gietmengsel, maar de afgebroken linkerhand van de heilige lijkt op hout te wijzen. Qua datering vermoed ik begin 20e eeuw. Gezien de omvang komt het beeld mogelijk uit een klooster of instituut.

Waarop ik me tot de rubriek Lezers helpen lezers in het Brabants Dagblad (en hiermee meerdere titels uit de dpg media groep) wendde. Weinig tot geen reactie. Geen bruikbare. Wel een schattig e-mailtje: Ik heb het versje vroeger van mijn ouders geleerd en zegden het vele malen achtereen als we iets verloren hadden. Het luid als volgt: “ Heilige Antonius beste vrind zorg dat ik mijn … terug vind”. Mijn leven lang heb ik gehoord en gebruikt , ik kan het je aanbevelen.

De zoektocht lag even stil, maar zal binnenkort weer een vervolg krijgen. Vrienden hebben een huis in hartje Tilburg gekocht, dat in een grijs verleden een kunstenaar/beeldenmaker als eigenaar had. Ik geloof niet zo in toeval, dus ik ga op zoek naar de Antoniussen die door Piet van Tielraden zijn gemaakt. Vooralsnog geen opvallende gelijkenis. Maar het biedt weer houvast.

Misschien is het antwoord op de vragen wel dichterbij huis te vinden. Zeg, Heilige Antonius, beste vrind, zorg dat ik je oorsprong terug vind.

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

 1. Hallo Anton,
  Leuk dat je een stuk geschreven hebt op de site over “mijn” Heilige Antonius.
  Ik heb dat verhaal al vaak aan anderen verteld.
  Ik heb leuke herinneringen aan de avond dat je hem bij ons ophaalde en jullie samen met ons een paar trappistenbiertjes dronken op Antonius.
  Je hebt hem zo te zien nog steeds.
  Groeten uit Hooge Zwaluwe, ook van Anneriet, Jan Budding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *