Ik doel niet op het televisieprogramma met onder andere Hans Goedkoop… overigens wèl erg de moeite van het kijken waard. Als iets duidelijk wordt in Andere Tijden is dat we maar niet leren van ons verleden, terwijl we dat wel zouden moeten doen. Maar dit stukje gaat ook niet over iets leren. Lekker begin.
Het begon voor mij (weer) met Larry Baker’s De Flamingo. Ik was het lezen een beetje verleerd tijdens de middelbare school. Lezen voor de lijst. Zoals zo vaak als ik iets moet doen is de lol eraf. Behalve doorademen, dat blijft leuk. Maar ik las dus niet zoveel meer. Was wel begonnen met het verzamelen van verhalen (en boeken), maar dat is een ander verhaal. Tot ik De Flamingo in mijn handen had. De volgende dag begonnen met lezen en meteen in de ban. Jaren 60, Atlantische kust in Amerika. Familie start openluchtbioscoop naast uitvaartondernemer. Om overduidelijke redenen wil het maar niet boteren tussen de twee ondernemers. Telg uit het eerste gezin wordt verliefd op telg uit het tweede gezin. Past ook zomaar in de categorie van vorige week. Heerlijk. Dit boek wens ik iedereen toe.
Daarmee meteen aanbeland bij het thema van dit stukje. Ik vind het heerlijk een verhaal te lezen dat zich in een compleet andere tijd afspeelt. Een ècht andere tijd. Jaren 60 vorige eeuw of eerder. Hoe verder je terug gaat, des te meer ruimte er is voor magie. Bijvoorbeeld in Het land van de kleine man door Leif Enger. Net zoals in het eerstgenoemde boek kijk je door de ogen van een jonge jongen. Zelfde periode, ditmaal op het platteland van Minnesota. Hier ga ik niet teveel over vertellen, dit boek mag je zelf ontdekken. Dit mag je misschien wel een modern sprookje noemen.
Het volgende boek begint nog iets verder terug in de tijd. Mijn favoriete periode, de eeuwwisseling van de 19de naar de 20ste eeuw. Een tijd waarin technologische vooruitgang nog sneller ging dan nu. Het programma Andere Tijden maakte de serie De IJzeren Eeuw over deze periode in Nederland, maar dat terzijde. In De Michelangelo van Coney Island vertelt Sarah Hall het verhaal van een jongen die opgroeit in Engeland, maar uiteindelijk als tatoeëerder op het Coney Island terecht komt. Een eigen wereld, te vergelijken met een circus. Fascinerend.
Robert Lohr gaat in De schaakmachine nog verder terug, eind 18de eeuw. In Europa proefden we aan technologie, maar de smaak van illusie was nooit ver weg. De grootste innovatie van de eeuw, een schaakmachine, blijkt iets meer te zijn dan alleen techniek. Een inkijkje in een wonderlijke wereld. Zoals zo vaak kom je verhalen later in een andere vorm weer tegen. Ik ontdekte in het afgelopen jaar een biertje met dezelfde naam èn blijkt één van mijn vaste ruilbiebbezoeksters een schilderij van de voorzijde van dit boek gemaakt te hebben. Mooi.
Het volgende boek kocht ik alleen om de titel. Tijl. De naam alleen al. Iedereen weet welke achtenraam volgt. Zoveel verhalen rond het personage, in dit boek reis je met hem mee. Noodgedwongen op avontuur. Daniel Kehlmann neemt je mee naar het onrustige Europa, begin 17de eeuw. Het continent bukt onder verschillende veldslagen, maar vindt ook onze hoofdpersoon op haar pad. Tijl Uilenspiegel reist rond met als bagage zijn narrigheid en een figuurlijke spiegel.
Ik had nog best graag aandacht besteed aan Patrick Süskind’s Het Parfum of Rose Tremain’s De Kleur. Maar de eerste is een klassieker die ik niet onder jullie aandacht hoef te brengen en de tweede heeft voor mij extra impact gehad omdat ik het las in het land waarin het zich afspeelt. Brengt me meteen bij het thema van volgende week. Boeken die je leest als je op vakantie bent. Beter gezegd, die zich afspelen in één van mijn favoriete vakantielanden. Over andere tijden gesproken.