De kerstdagen achter de rug. Getoost op het nieuwe jaar. Tijd voor leesvoer. Ik neem jullie mee terug in de tijd. Dat had ik al een keer gedaan, maar ditmaal zijn ze ook in die verleden tijd aan het papier toevertrouwd. Drie boeken vol verhalen die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan.
Oud. 13de eeuw. Oud genoeg? Ene Willem schreef toen Van den vos Reynaerde. Klassiekertje. Reynaerde moet voorkomen om verantwoording af te leggen over zijn wandaden. De gewiekste vos weet hier wel raad mee. Gebruikmakend van menig achilleshiel weet hij aan vervolging te ontkomen. Alhoewel de vos duidelijk geen held is, zijn zijn vervolgers ook allesbehalve dat. De beer kan de verleiding van honing niet weerstaan, en de kater moet en zal achter de muizen aan. Reynaerde laat ze en jezelf in de spiegel kijken. Hier komt mijn voorliefde voor fabels vandaan. Jean de La Fontaine met zijn rijk geïllustreerde dierenfabels bijvoorbeeld. En dan is het een klein stapje naar een paar weken terug… de strips Slapend Kasteel en Blacksad.
De Uitvreter start met een heerlijke openingszin… Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter. Nescio (Latijn voor “Ik weet (het) niet”) schreef in 1911 één van mijn favoriete boeken. Je ziet, een ander Nederlands. Een verhaal van alle tijden. Drie jongens verzetten zich in hun jongere jaren tegen “de maatschappij”. Een profiteur, een schilder en een journalist, worden echter ingehaald door de tijd. Er komt nagenoeg niets terecht van hun idealen. Een weemoedig verhaal. Wil je na de laatste bladzijde lezen weten hoe het verder gaat… ga dan te rade bij de Nits in hun nummer Nescio.
De verzamelde Winterverhalen van Olaf J. De Landell daarentegen zijn hartverwarmend. De Landell schreef tussen 1935 en midden jaren 80 diverse boeken, waarvan de winterverhalen in 1981 gebundeld zijn. Sinterklaas-, Kerst- en Oudejaarsverhalen. Mijn persoonlijke aanraders… De bruidsgaven van de heilige Nicolaas, Het zalig misverstand en Een kerstboom voor Pietje… maar alle verhalen ademen op hun eigen manier een wintergevoel. Je voelt de sneeuw, al ligt die buiten niet. En heb je het boek niet gevonden… de teksten zijn ook op internet beschikbaar. Maar blijf zoeken, want deze bundel hoort in papieren versie in de boekenkast.
En dan zijn we in een nieuw jaar aanbeland. Meer dan ooit hopen we op het beste. Meer dan ooit wensen we elkaar vooral een gezond jaar toe. Zoals ieder jaar is er nog veel ongewis. Daarom nu nog drie boeken waar ik erg nieuwsgierig naar ben. Maar waar het nog wachten is op een Nederlandse uitgave. Dat verdient een korte toelichting. Ik spreek en lees een redelijk woordje Engels. Maar aangezien mijn werkzame leven voor het leeuwendeel uit Engelse conversatie bestaat, vind ik het fijn om in mijn vrije tijd Nederlands te lezen. Gemakzucht. Niets menselijks is mij vreemd.
Terwijl ik geniet van het eerste volwassenenboek door Bridget Collins, klopt haar tweede op de deur. The Betrayals neemt je mee naar een wereld, waarin veel herkenbaar is, maar er meer ruimte voor magie is dan in de wereld zoals wij die kennen. Verborgen in de bergen bevindt zich een academie waar mensen worden voorbereid op een mysterieus spel. We volgen twee personen in het bijzonder. Twee levens die berusten op leugens. Twee levens die op de één of andere manier verbonden zijn. In november 2020 in het Engels uitgekomen, geduld is voor mij een schone zaak.
Matt Haig neemt in zijn The Midnight Library mee naar een magische wereld. Er was eens een bibliotheek waarin ieder boek een ander levenspad bevat. En stel je je eens voor dat je daar voor altijd in rond zou dwalen. Welke dwalingen uit het verleden zou je recht willen zetten? Ben je bereid de consequenties daarvan in te zien? Daar waar ik digitaal mijn leeshistorie bijhoud (Goodreads), werd dit boek nipt uitverkozen tot Fictie boek van het jaar 2020.
Tot slot The Library Book door Susan Orlean. In 1986 gaat een Amerikaanse bibliotheek in vlammen op. In 7 uur tijd gaan 400.000 boeken compleet verloren en nog eens 700.000 raken beschadigd. Voor een periode van 7 jaar moet de bibliotheek dicht. De vraag rijst, maar werd vooralsnog nooit beantwoord: is de brand aangestoken, en zo ja, door wie? De schrijfster gaat op onderzoek en brengt een ode aan boeken en hun verblijfplaatsen. Deze is al een tijdje uit, hoop dat de Nederlandse vertaling in 2021 komt.
En in dit tekstje zitten dan ineens meer dingen die ik hoop voor 2021. Eerder in de spiegel kijken voor we anderen ander iets verwijten. Inzien dat we meer verbonden zijn dan dat we verschillen. Accepteren dat we niet alles kunnen weten of er een mening over moeten hebben. Dankbaar zijn voor wat we hebben. Meer ruimte voor een vleugje magie en voor verhalen. Maak er iets moois van. Here we go. On this roller coaster life we know. With those crazy highs and real deep lows. I really don’t know why.