chemo/EPO

Gisteren heeft pa onverwacht een spuit chemo gehad. Vreemd. Ff resumerend stukje uit Wikipedia over kanker en chemo: Kankercellen worden gekarakteriseerd door een snelle deling. De verbindingen die cytostatica worden genoemd zijn bijzonder giftig voor snel delende cellen. Vaak komt dit doordat ze ingrijpen op de chemische reacties die nodig zijn voor de celdeling, bijvoorbeeld door aan de enzymen te binden die die reacties begeleiden.

Door deze specifieke giftigheid worden veel van de delende cellen in het lichaam gedood. Dit betreft natuurlijk niet alleen de kankercellen, maar ook cellen die normaal gesproken in het lichaam zich continu delen, bijvoorbeeld in het beenmerg (voor de aanmaak van bloed), in haarzakjes, en in de geslachtsorganen. Door deze meer algemene giftigheid worden veel van de bijwerkingen van chemotherapie veroorzaakt.

Zou voor de witte bloedlichaampjes zijn, zo wist hij ons gisteravond te vertellen. Tenminste dat hattie van de toedienende verpleegster gehoord. Blijft vreemd, aangezien ons pa al een aantal jaar kankervrij is.

Gisterenavond bleek echter dat de spuit chemo voor een naamgenoot in een andere kamer bestemd was. Dus. En dat het in principe niet schadelijk was. Dus.

Soms heb ik echt geen vertrouwen meer in de Nederlandse gezondheidszorg. En soms is nu. Maar goed.

Vannacht had pa liggen dromen dattie wielrenner was en veel koersen won. Waar dat nu weer vandaan komt? Hattie in zijn hoofd gehaald dat chemo dezelfde uitwerking als EPO had. Als dat nou maar de enige bijwerking blijkt te zijn…

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. stelletje lozers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *