Duitse piepertjes

“Maar waarom dan?” “Vraag me niet waarom.” De exacte dialoog over de naam van dit gerecht. Al sinds ik mijn allerliefste ken, ken ik dit gerecht als Duitse Piepertjes. Geen piepers. Geen idee wat er Duits aan is. Vandaar nogmaals mijn vraag voor ik aan dit stukje begon. Zonder resultaat. Beter gezegd, met het bekende resultaat. “Vraag me niet waarom.” Laat ik voor de zekerheid de belangrijkste ingrediënten de revue passeren, of er echt geen Duits linkje te leggen is.

Friet kent haar wortels in Spanje, Frankrijk of België, daar zijn de slimmeriken het inet over eens. Waar we het wel over eens zijn is dat wij Nederlanders een beetje gek doen. In het noorden van ons land eten ze graag patat, hier in het zuiden eten we een frietje. Maar oorspronkelijk heet het patates frites. Gefrituurde aardappelen. In het noorden eten ze dus Franse aardappelen en wij eten Franse frituur. In het Duits heten ze fritten of pommes frites. Maar dat terzijde.

Cornedbeef dan. Corn staat voor korrel. Zoutkorrel. Om dat het gezouten vlees is. En gekookt en ingeblikt. Zo’n blikje met een opener staafje, heerlijk praktisch. Oorspronkelijk van het Ierse eiland, maar inmiddels komt dit rundvlees uit Brazilië. Ook hier kennen we twee benamingen, met name in de uitspraak. Een deel van ons land spreekt in het Engels van “koorntbief” en een ander deel verhaspelt het naar “kornetbief”. Alles mag, volgen Van Dale. En dat is fijn.

Ook de diverse soepgroenten, ui en knoflook zijn niet specifiek voor onze Oosterburen. En ik durf het inmiddels niet meer aan mijn lieftallige huisgenote te vragen. Hebben jullie enig idee? Of kennen jullie dit gerecht onder een heel andere naam? Ierse friet? Waar friet chips heet. Maar dat is weer een ander verhaal. Laten we het simpel houden. En niet te lang, anders krijg ik de redactie in mijn nek.

Is dit de meest simpele boodschappenlijst tot nu toe? Een zak soepgroenten, twee blikjes corned beef, dunne frietjes, een grote ui, knoflook en mayonaise. De frietjes in de hetelucht of hete olie frituren. In een wok de fijn gesneden ui bakken in knoflook. Soepgroenten erbij, deze gaar bakken. De in stukken gesneden corned beef erbij en opwarmen. Tot slot de frietjes er doorheen scheppen. Lekker met een flinke klodder masjonaais.

En om er dan toch een Germaans tintje aan te geven, kiezen we voor een Duits biertje erbij. De Benediktiner Weissbier Alkoholfrei vind ik een prima alcoholvrij alternatief. Maar een Franziskaner Weissbier Naturtrüb combineert ook goed met het zoutige en vettige van dit gerecht. Of… we hadden het eerder over blik… waarom geen blik Schultenbräu? Duitscher gaat het niet worden.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *