Mexicaanse bonenschotel

Bonen, die hadden we vroeger genoeg in onze moestuin. Vooral tuinbonen. Kilo’s tuinbonen. Ma en ik, later ons pa, (voor mijn gevoel) hele dagen tuinbonen doppen. Daarna eten, inmaken en in de winter eten. Met uitgebakken spekjes. Erg lekker. Maar zoals zo vaak… overdaad schaadt. Uiteindelijk kwamen de tuinbonen ons de spuigaten uit. Daarnaast kwamen sperziebonen, snijbonen en doperwtjes van eigen grond. Geen witte of bruine bonen, de laatstgenoemde zijn ingrediënten voor de ovenschotel waar het hier om draait. Die kwamen uit respectievelijk potje en blik. Mijn allerliefste kon vroeger niet makkelijker eten dan een pot witte bonen in tomatensaus, een blik knakworsten met – zucht – aardappelpuree uit een zakje. Nog altijd verdedigt ze die combinatie fanatiek.

Mary Servaes zong even fanatiek over een land hier ver vandaan. Het land van liefde en van zon, t’was in de schaduw van de bomen, dat net als in dromen, een sprookje begon. De Zangeres zonder Naam was overigens zeldzaam productief, zo leerde ik recent in een podcast van Andere Tijden. Als Johnny Hoes haar belde terwijl ze boontjes aan het doppen was, ging ze even naar de studio en nam een aantal nummers op, vrijwel altijd in één keer succesvol en weer terug naar huis. Misschien wachtte haar Jo haar daar wel op met een Mexicaanse bonenschotel, wie zal het zeggen.

En laat muziek nu de sleutel zijn naar dit gerecht. De eerste keer dat we kennis maakten met de Mexicaanse bonenschotel waar het in dit stukje om draait was in 2006 in Tilburg. Met de vrouw van een dj van KX Radio ging ik naar een concert van Heather Nova in Eindhoven. Dat vraagt om toelichting. KX Radio was een hobby project van Rob Stenders dat op een fijne manier uit de hand liep. Mede dankzij een groepje fanatieke luisteraars. Op vrijdagavond luisterden we naar de Freakolympics en waren we actief in de chat. Die uitmondden in een aantal muziek-barbecue-weekendjes, waar we elkaar voor het eerst zagen. We hadden weinig gemeen, behalve een nerd-achtige passie voor muziek, in allerlei stromingen. We konden uren met elkaar ouwehoeren, waren het zelden met elkaar eens, maar luisterden wel naar elkaars passies en klanken.

Terug naar de dj en zijn vrouw. De betreffende dj (Henk) had weinig met Heather Nova, mijn allerliefste evenmin. Zijn vrouw was fan, ik was nieuwsgierig, een inval-Henk werd gecharterd en op naar Eindhoven. Vooraf aten we gezellig een hapje mee in Tilburg. Lekker! Het recept kwam uit een supermarktblaadje, hebben we gevraagd en gekregen. En uiteindelijk aangepast zodat het zakje tacomix overbodig werd. Aan wie we deze maaltijd ook voor-schotelen, altijd positieve reacties.

Zoals veel gerechten die verwijzen naar Mexico is dit geen echte Mexicaans gerecht, maar eerder Tex-Mex of in dit geval Net-Mex. Zeker niet al te pittig… maar dat heb je zelf in de hand. De (digitale) boodschappenlijst ziet er voor vier personen als volgt uit. Een rode paprika, twee (rode) uien, boter (25 gram), twee blikken bruine bonen (elk circa 800 gram), tomatenketchup (vijf eetlepels), maiskorrels (een blikje, circa 300 gram), zure room (een achtste liter), geraspte oude kaas (minstens 125 gram), tortilla chips (een zakje, circa 75 gram) en taco-kruidenmix. De laatste heeft mijn allerliefste vervangen door sambal (halve theelepel, onze favoriet Oma’s sambal van de specerijenkraam), knoflook (halve theelepel), paprikapoeder, djinten/komijnzaad, zwarte peper en tabasco (naar smaak).

Laat in een vergiet de bonen uitlekken en verwarm de oven voor op 200 graden. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snij de parika in stukjes. Pel en snipper de uien. Verhit de boter in een pan en fruit de uien en paprika kort (circa 5 minuten) aan. Meng de bonen en het ui-parika mengels samen met vier eetlepels ketchup door elkaar. Schep het bonenmengsel in een grote ovenschaal. Giet de mais af en schep deze erdoorheen.

Roer de zure room, de resterende eetlepel ketchup, de helft van de geraspte kaas en de kruidenmix door elkaar. Verkruimel de helft van de tortilla chips grof en roer ze door het zure room mengel. Verdeel het mengsel over de bonen, leg de rest van de chips erop en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat de Mexicaanse bonenschotel in circa 30 minuten goed heet worden. ¡Buen provecho!

Maar niet zonder een biertje. Het is te makkelijk om hier voor een Mexicaanse Sol te kiezen. Daarom gaan we voor een IPA. Deze keer zoek en vind ik moois bij de Schotse brouwerij Brewdog. Zowel hun klassieker Punk IPA als Dead Pony Clup combineren en verfrissen uitstekend met deze Mexicaanse bonenschotel. ¡A su salud!

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *