The A-Team
In 1972, a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn’t commit. These men promptly escaped a maximum security stockade to the Los Angeles underground. Today, still wanted by the government, they survive as soldiers of fortune. If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire…the A-Team. Taah tadataah tataah taaaah! Ik kan me nauwelijks voorstellen dat ik hier een aflevering van gemist heb. De legendarische uitspraken, de humor (Shut up, fool!) en actie. Waar ze ook belaagd worden of moeten ontsnappen, er is altijd een lasapparaat in de buurt. Met de ogen van nu zie je dat er een schansje achter de struik staat waar de jeep door kantelt en dat in een volgende scene iedereen levend wegloopt. I love it when a plans comes together!
Airwolf
Nog zo’n heerlijk openingstune en serie, waarin een supersonische helikopter centraal staat. Die op een supergeheime locatie staat. Moet je er vooral een televisieserie over maken, dan blijft het goed geheim. Voormalig testpilooot steelt helikopter genaamd Airwolf terug van de doorgedraaide maker, maar weigert vervolgens deze terug te geven tot zijn broer terug gevonden is. Door de bedenker van onder andere Magnum P.I..
Alf
Whaaaah! Harig buitenaards wezentje (Alien Life Form) belandt bij de Tanners in huis, die hem proberen verborgen te houden. ALF is cynisch, eigenwijs, dol op katten (niet om te aaien) en een ego van hier tot Melmac (als dat nog zou bestaan dan). Dè serie op de TROS vrijdag(?)avond. Wat heb ik hier een lol om gehad. En stiekem een beetje verliefd op Lynn natuurlijk. Later kwam ook nog de tekenfilm die zich afspeelt voor de tv-serie, over Gordon Shumway op Melmac voordat hij naar aarde kwam. En onze eigen Ben Liebrand mixte er een hitje rond ALF in elkaar.
Alfred Jodocus Kwak
Spetter, pieter, pater lekker in het water ga maar vast naar huis, hij komt een druppel later. Waarom mag een eend die eigenlijk vooral populair is bij Duitse kinderen niet ontbreken op deze lijst? Omdat hij bedacht is door de geniale en onvolprezen Herman van Veen! Jaren voor deze Japans-Duitse serie op de buis verscheen was de eend het hoofdpersonage in een musical. Het verhaal gaat dat Herman van Veen op dit idee kwam omdat hij een eend doodgereden had en de volgende dag een moedereend met eendenkuikens in de tuin zag waggelen.
Alleen op de wereld
Voluit genaamd: Remi: Alleen op de wereld. De tekenfilm naar het boek Sans Famille van Hector Malot. Wat een verhaal. Kleine Rémi woont bij zijn stiefouders in Frankrijk, tot die niet meer voor hem kunnen zorgen. Dan wordt hij verkocht aan straatmuzikant Vitalis. In mijn ogen beroemde beelden. De allereerste anime-achtige tekenfilm die ik me kan herinneren, nog voor Familie Robinson en Candy Candy. Er zijn overigens verschillende uitvoeringen, ik doel hier op de versie die eerst door de AVRO en later door de EO is uitgezonden.
Alvin & The Chipmunks
De gereïncarneerde, gemuteerde, plus-één uitvoering van Knabbel en Babbel. Deze wangzakeekhoorns waren het eerst te horen op het liedje Witch Doctor uit 1958 geschreven door Ross Bagdasarian, uitgevoerd door David Seville. Ooo eee, ooo ah ah ting tang. Walla walla, bing bang. Alvin, Simon, Theodore rockten onze wereld. Met het nummer werd de muziekstudio Liberty Records van de ondergang gered. In de serie is de genoemde David Seville de vader van de drie knaagdieren.
Animaniacs
Alhoewel het draait om de drie Warners (Yakko, Wakko en Dot) die in de Warner Bros watertoren wonen, komen er veel meer karakters langs. Pinky and the Brain kennen hier ook hun oorsprong. Het doet denken aan Tiny Toon Adventures, en dat kan kloppen. Eveneens door Steven Spielberg geproduceerd. Het succes van de film Who Framed Roger Rabbit speelt ook een rol in het ontstaan van deze serie. In Animaniacs is echter wat meer muziek te bespeuren en kent meer satire die een volwassen publiek aanspreekt.
Asterix
Waarom zeggen we altijd Asterix en Obelix? Hoe zouden we Idéfix en de rest van het Gallische dorpje durven vergeten. De strips, tekenfilms en zelfs hele films over de tijd dat heel Gallië bezet was door de Romeinen. Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk. In mijn ogen halen de (teken)films het niet bij de strips door tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny.
De avonturen van Okkie Trooy
Jaap Maarleveld was in de jaren zestig van de vorige eeuw heel populair bij kinderen, als uitvinder in de AVRO-kinderserie De avonturen van Okkie Trooy. Okkie wordt samen met Nono van Kukelton naar Fabelonië geflitst. Op zoek naar de geheimzinnige Ips, maken ze kennis met veel Fabeloniërs, waaronder Loki-Loki en koningin Fifi. In die tijd was er nog weinig televisie speciaal voor kinderen. De serie is van 1962 tot 1964 op televisie geweest, 27 afleveringen.