Calimero

Want zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk! Een kortere samenvatting is er niet van het Calimero-syndroom. Fascinerend om te zien hoe een kinderserie tot een eponiem leidt. Het bekende kuiken met de eierschaal op zijn hoofd kent zijn oorsprong in de vroege jaren zestig. Hij was van oorsprong niet geheel zwart, maar vuil en speelde de hoofdrol in een Italiaanse wasmiddelreclame van Ava. De naam verwees naar de kerk waar zijn geestelijk vader Toni Pagot getrouwd was. Na al deze feitjes tijd om de betekenis van eponiem op te zoeken.

Candy Candy

Candy? Candy Candy! Een Japanse productie over een baldadig weesmeisje met lange blonde lokken. En over haar meer verlegen vriendinnetje Annie, die gitzwart haar heeft. En er komt een prins in voor en de meisjes raken elkaar kwijt en het komt allemaal weer goed. Helaas was dat in de echte wereld anders: schrijfster en illustratrice raakten in onmin en vonden elkaar met regelmaat terug in de rechtszaal. Ondanks diverse uitspraken lijken deze twee dames elkaar nog niet terug te hebben gevonden.

Captain Caveman

Of voluit: Captain Caveman and the Teen Angels. Deze serie laat zich het best omschrijven als een combinatie van Charly’s Angels, Scooby-Doo, The Flintstones en Douwe Dabbert. Brenda, Dee Dee en Taffy worden bijgestaan door superheld Cavey als ze mysteries oplossen. In het overvloedig aanwezige haar van onze holbewoner bevinden zich altijd de juiste objecten op het juiste moment. En als dit nog geen belletje laat rinkelen, schreeuw dan eens in een volle ruimte: Captain CAAAAAVEMAAAAAAANNNN! en er komt vast iemand op je af.

Captain Scarlet

De opvolger van de Thunderbirds, voluit Captain Scarlet and the Mysterons. Mysterons? Een ras van Marsbewoners. En wie is Captain Scarlet? Een geheim agent met bovennatuurlijke krachten (die in het rode uniform op de foto). Zo op het eerst oog en oor veel overeenkomsten met de Thunderbirds. Het ruimteschip Zero-X komt in beide series voor, evenals de marionetten, veel maquettes, explosies en dramatische muziek. Captain Scarlet is echter meer gericht op volwassenen, heeft minder humor, is ingewikkelder en bevat meer geweld. Toch wilde ik jullie deze niet onthouden.

Cartoon Express

Het was dat Telekids alleen nog maar op zaterdag ging uitzenden. Waar gingen ze met de tekenfilms naartoe? Cartoon Express was geboren. Gepresenteerd door Anniko van Santen. Als je niet voor de tekenfilms inschakelde dan was het wel omdat je stiekum een beetje verliefd op haar was. Maar je keek natuurlijk vooral voor de bekende tekenfilms. De eerste jaren werd dit programma gepresenteerd vanuit een studio en speelden brieven van kijkers een rol, later trok het programma de wijde wereld in.

Catweazle

Salmay, Dalmay, Adonay! Hier was ik als klein menneke een beetje bang voor. Maar wat een genot om dit terug te kijken. Een tovenaar uit de elfde eeuw beland plotsklaps in de twintigste eeuw. Catweazle probeerde met een spreuk weg te vliegen voor zijn belagers, maar neemt onbedoeld een vlucht in de tijd. Wat een schok. In zijn ogen is een gloeilamp een zon in een glas. Op commando. Wat hij tegelijk afschrikwekkend en fascinerend vindt. En zo reageert zijn omgeving ook op hem. Gelukkig is deze serie nooit nagesynchroniseerd. Heerlijke nostalgie.

Cedric

Zegt me he-le-maal niets. Ik quote de aanbrenger van deze serie: Kleine Ceddie Erol leeft met zijn ouders in een populaire wijk van New York. Na de plotse dood van zijn vader, wordt hem verteld dat hij de enige erfgenaam is van adel van zijn vaders kant. Hij krijgt de titel ‘Lord Fauntleroy’ en vertrekt naar Engeland om in zijn kasteel en bij zijn grootvader, de graaf van Dorincourt, te wonen. Bij zijn aankomst moet hij afscheid nemen van zijn moeder, die hem het beste leven wil geven, en wordt hij meteen geconfronteerd met de Engelse afkeuring tegenover Amerikanen. Maar de onschuldige liefde van Ceddie weet algauw ieders hart te veroveren, inclusief dat van zijn norse koppige grootvader.

Coco Cinel

Al lezend denk ik aan een mengeling van Maja de Bij met de Urbanus film Koko Flanel. Deze Frans-Belgische serie draait om een lieveheersbeestje. De kijkbuiskindertjes kregen in episodes van vier minuten, lesjes in natuur en milieubewustzijn. Ik heb hier geen herinneringen aan, jullie wel?

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *