Fabeltjeskrant

Hallo, meneer de Uil, waar breng je ons naar toe? Naar Fabeltjesland? Ja, lieve kijkbuiskinderen! Legendarische karakters als Lowieke – Hatsikidee – de Vos, Bor – Huuuu! – de Wolf, Zoef – Zoef-zoef – de Haas en Truus – tuut-tuut-tuut-tuut – de Mier. Iconische uitspraken. Mij staat nog levendig bij dat we konden stemmen wie de burgemeester zou worden. Een briefkaart werd opgestuurd en het was hooggespannen wachten op de uitslag. Er werd toen massaal gekozen voor de Buitenbosse Chico Lama. Als kind hecht je gelukkig minder belang aan waar iemand vandaan komt. De tijd ver vooruit met stemmen per post en kiezen voor iemand van buitenaf. De knipoog van Meneer de Uil was overigens zo vertrouwd, dat als de makers hem een keer met het andere oog lieten knipogen, er massaal brieven werden gestuurd.

Familie Knots

Geheel terecht recentelijk herhaald, alle karakters gespeeld door drie (!) personen. Bedacht door Hetty Heyting, had ze een familie voor ogen, maar er was maar NCRV budget voor drie acteurs. Tante Til schildert er op los met haar favoriete kleur, haar man is een arbeidsongeschikte glazenwasser die detective is geworden omdat hij jarenlang de glazen van het politiebureau heeft gewassen. Beneden is de stripwinkel van de familie Knots, die wordt gerund door een nichtje, die een oogje heeft op de overspannen leraar die een zolderkamer huurt. Met Hetty Heyting, Jan Simon Minkema en Marnix Kappers. Van speledingetjes en kloddertjes roze verf tot ouwe zemelaars en het welbekende “Hands Up! Wat is je code, makker?”. ‘Een kloddertje roze hier! Een kloddertje roze daar!’

“Ondertussen….in de keuken.” en we schakelden over naar oma Knots en haar ouwe zemelaar. Die steevast de telefoon opneemt met “Hallo? Wie spreekt mij?”. De stem die ons meeneemt (“Ondertussen, is de sfeer in het salonatelier, om te snijden”) wordt regelmatig door de karakters op de hak genomen. De moeite van het terugkijken waard!

Familie Robinson

Daar zijn ze weer. Grote ogen. Een Japanse studie, dat is duidelijk. Losjes gebaseerd op het boek De Zwitserse familie Robinson door Johann David Wyss, dat weer een beetje leentjebuur heeft gedaan bij Robinson Crusoe door Daniel Defoe. In de kinderserie waar we het nu over hebben, volgen we een familie op een onbewoond eiland. En de hond van de kapitein van het schip dat verloren is gegaan. Uitgezonden door de EO, zeer verantwoord allemaal. Maar weer zo’n serie die veel kinderhartjes veroverde en misschien uit volwassen breinen is verdwenen.

Ferdi de Mier

Geen enkele herinnering heb ik aan deze serie. Iemand heeft deze ooit aangedragen als “belevenissen van een mier met zijn vriendjes. onder andere ‘Ozo’, een tor”. Geen idee of dit een mierzoete serie serie was. Blijkbaar gebaseerd op de illustraties van een Tsjechische tekenaar. Als ik het zo opschrijf doet het me denken aan het oudere Maya de Bij.

Fievel

Het plaatje doet me vaag ergens aan denken, maar ik denk dat dit een gevalletje “na mijn kindertijd” is. De originele aandrager van deze serie had mooie herinneringen aan de western (“koiboi”) muizenissen van deze muis. Mijn allerliefste herinnerde zich deze avonturen ook.

Film van Ome Willem

Over klassiekertjes gesproken. Voor een ademloos en uitzinnig kinderpubliek stapte Ome Willem door een papieren deur en we waren los. Tekeningen werden gedeeld. De geitenbreiers werden begroet, met een hoofdkus voor de grote, grijze geitenbreier (Harry Bannink). Vervolgens tijd voor een drumsessie, met het nummer Luister even wat ik vraag… en de belangrijke vragen “Wat ik ook nog vragen wil, is er hier een krokodil?” en “Lust je ook een broodje poep?”. Vroeg of laat ontstond er vervolgens een probleem tussen de karakters, waarop Ome Willem op pad ging in een buitenfilmpje. Terug in de studio werden de rakkers en rekels bij het probleem betrokken. En was het tijd voor poppenkast. Waarna gelukkig het probleem werd opgelost, Joepie de poepie! en er van harte Deze vuist op deze vuist werd ingezet. Er zitten hier gewoonweg teveel klassieke uitspraken en momenten in, terugkijken dus!

Flintstones

Yabba Dabba Doo! Een Hanna-Barbera succesnummer, van origine 6 seizoenen uit de jaren 60. Misschien wel één van de meest bekende tekenfilmseries. Eén van de weinige die op prime time werd uitgezonden. Daarom is bijna iedere toelichting overbodig. Bedrock, Barney, Betty, Bamm Bamm… en natuurlijk de Flintstones zelf. Met regelmatig een portie humor voor volwassenen erin verwerkt. In de latere film verzorgden de B-52’s het geluid van de B.C.52’s band en werd de openingstune opnieuw een hit. Wilmaaaaaaa! 

Flipper

Daar heb je Flipper, Flipper, hij is geweldig. Wat een dolfijn, om trots op te zijn. Al heb je de serie nooit gezien, de kans is groot dat je het liedje wèl kent. Dol-fijne serie. Twee zoons van een opzichter in een natuurreservaat beleven avonturen met een dolfijn. Na de film kwam in het midden van de jaren 60 al snel een televisieserie. En dankzij het succes van deze serie, die vier jaar op de buis was en talloze keren is herhaald, ontstonden de eerste dolfinaria. Het verband met Lassie is snel gelegd. Een dier staat centraal en de naam van de serie staat bijna gelijk aan de diersoort. 

Floris

Midden jaren 60 waren jeugdseries als Ivanhoe er populair. De NTS besloot: dat kunnen wij ook! Gerard Soeteman schreef het scenario. Het prille begin van de carrière van regisseur Paul Verhoeven. En dankzij enorme budgetoverschrijdingen uiteindelijk een financiële ramp voor de omroep. Recent is hier door Andere Tijden nog een podcast over gemaakt. Ook één van de eerste kennismakingen met Rutger Hauer, die Floris speelt. Samen met fakir Sindala (Jos Bergman) beleeft hij avonturen in de Middeleeuwen. De Bourgondiërs zijn de goeieriken, de Geldersen en Lange Pier de slechteriken van het spel. Twaalf legendarische afleveringen.

Foofur

Bij welke hond kan iedereen steeds terecht? Da’s Foofur… Caroline Tensen zingt de openingstune, die geschreven/vertaald is door Henk Westbroek en Henk Temmink. De hond in kwestie heeft een fortuin van zijn baasje geërfd en leeft in een oud landhuis met een aantal andere honden en één kat. De eigenaresse van dat huis weet echter niet dat zij daar allemaal wonen. Om nog maar te zwijgen van de problemen die de ratten uit de kelder veroorzaken. Gelukkig is onze lichtblauwe viervoeter iedereen altijd te slim af.

Freggels

Maak muziek en lach, zorgen voor een and’re dag, zingen doen we vlot, in de Freggelgrot. Vaak blij, zorgeloos zingend en dansend laten ze het constructiewerk in de grot over aan de kleine Doeners. Het is oppassen geblazen als Gobo de ansichtkaarten van zijn oom en ontdekkingsreiziger Roel moet gaan ophalen, of als ze radijsjes gaan halen in de tuin van de Griezels. Gelukkig weet de storthoop Gloria vaak raad als ze er echt niet meer uitkomen. Jim Henson bedacht deze handpoppen. Naast Gobo, stelen Wimmie, Mollie, Jet en Bobby de show (en radijsjes). Als er nog een vrouwelijk hoofdfiguur in zou spelen, zouden het de Friends van de handpoppenwereld kunnen zijn. Een razendpopulaire serie, de eerste Westerse serie die in de Sovjet-Unie werd uitgezonden. Ondergetekende kan niet laten te vermelden dat hij het enige echte Freggelspel thuis heeft staan.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *