Paulus de Boskabouter


Oorspronkelijk begonnen als tekststripreeks, daarna achtereenvolgens kinderboek, radiohoorspel en televisiepoppenserie. De serie kent een eerste serie, waarbij de bedenker zelf de poppen maakte en alle stemmen deed. Na een aantal jaren gestopt te zijn, nam een studio een volgende reeks voor haar rekening. Daarin zijn Frans van Dusschoten, Elsje Scherjon en Ger Smit te horen. In het bos volgen we verschillende karkaters, met Paulus en  Eucalypta de heks als bekendste figuren. Radiomaker Patrick Kicken heeft vervolgens nog een The Ultimate Paulus De Boskabouter List gemaakt. Wat kan je verwachten? Raadseltjes als: Het is 20 cm groot, woont in het bos en heeft altijd pech? Paulus de Kloskabouter.

Peppie en Kokkie


Toet, toet, boing, boing, Peppi en Kokki. Marnix Kappers klinkt in onze oren. We zien de Nederlandse Laurel en Hardy, ofwel dun Dikke en dun Dunne, maar dan op kinderen gericht. Voortgekomen uit een clownsduo, volgen we twee matrozen. Gelukkig verteld een stem wat er gebeurd terwijl een pianootje voor de sfeer zorgt. Bij het terugkijken valt op dat er bij diverse scenes schaamteloos publiek staat te kijken naar wat er gefilmd wordt. Na de serie ging het duo de circustent weer in. Vele jaren later werd er gegabberd op Hakke & Zage… maar daar hebben we het niet meer over.

Pieter Post


Pieter Post, Pieter Post met z’n poes, verdient de kost, in z’n rode wagen, zon of regen vlagen, brieven pakjes brengt hij door het land. Zingt wederom Marnix Kappers, die eveneens de stem van Pieter verzorgd. Op zijn ronde over het gemoedelijke platteland lost deze postbezorger problemen van de bewoners op. Ik heb een zwak voor stop-motion, zo ook deze animatieserie. In Tilburg is trouwens een Pieter Post Plein. Het is mij niet bekend of deze zeventiende eeuwse kunstschilder en architect ook een poes had en de post bezorgde.

Pinky and the Brain

Oorspronkelijk maakte dit duo deel uit van Animaniacs. Al snel bleek dat de kijkers meer wilden en kregen ze hun eigen serie. In het Acme laboratorium (de Acme Corporation komt ook voor in Roadrunner) leven twee gemodificeerde muizen. Pinky is devrolijkheid, goedheid en onhandigheid zelve, Brain daarentegen heeft als doel om de wereldheerschappij te krijgen. “Brain, what are we gonna do tonight?” “The same thing we do every night, try to take over the world!” Iedere aflevering weer. Zegt genoeg over het succes dat hij daarmee heeft. Niet alleen dankzij Pinky, maar ook dankzij zijn eigen overschatting. Vol parodieën.

Pipo de Clown

… en Mammaloe! volgt vaak in één adem. Weer zo’n legendarische serie, waarvan veel mensen de titel, de karakters, gevleugelde uitspraken (Sapperdeflap!) of het deuntje kennen, ongeacht of ze de serie zelf ooit gezien hebben of er actieve herinneringen aan hebben. Pipo is weggelopen uit het circus van Dikke Deur. Samen met zijn vrouw Mammaloe trekt hij in zijn woonwagen getrokken door het ezeltje Nononono door de wereld. Zijn vriend Klukkluk (Van de gekke) is vaak ook van de partij. Nog een weetje: bij In den Bockenreyder in Esbeek heeft jarenlang een ezeltje genaamd Nono op het terras gelopen.

Pippi Langkous


Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Astrid Lindgren schreef geweldige kinderboeken als De gebroeders Leeuwenhart, Ronja de Roversdochter èn Pippi Langkous. Eveneens verfilmd, maar hier aandacht voor de serie waarin Inger Nilsson de hoofdrol vertolkt. Voor generaties was zij het gezicht van Pippi. Eigenzinnig, schatrijk en beresterk. Samen met aapje Mijn heer Nilsson en paard Witje woont zij in Villa Kakelbont. Met haar vriendjes Tommy en Annika beleeft zij de vreemdste avonturen, vaak tot ergernis van de serieuze buitenwereld.

Plons de kikker


Vlaamse kinderserie waarin de dieren en het verhaal weinig om het lijf hebben. Behalve Plons zelf, die draagt een blauw-wit broekje, zoals we van kikkers gewend zijn. Gekke kikker. Ongetwijfeld is het een zwembroekje. Dat is dan wel weer handig in de vijver. De verhaaltjes spelen zich overigens rond de boerderij af, met de dieren die daar leven.

Pompy de Robodoll


Willeke Alberti zet de toon. Samen zijn. Is samen lachen, samen huilen. Het kado van professor Vriendelijk wordt de beste vriend van Danny. Niet te verwarren met Robin de Robot uit Bassie en Adriaan. Voor Robin’s hoofd hebben ze een wekker gevonden, Pompy moet het met een sardineblikje doen. Desondanks kan de kleine robot wel 100 km per uur, een paar meter boven de grond vliegen en is hij reuze sterk. Voor die tijd overigens sensationele radiografische besturing.

De Poppenkraam


Ga je mee, ga je mee, naar de poppenkraam? In een speelgoedwinkel komen twee poppen genaamd Hugo en Henriëtte tot leven. Jaap Stobbe (later de Plaageest in Bassie en Adriaan) en Connie Neefs (zus van de veel te vroeg gestorven Louis Neefs) spelen de hoofdrollen. Tijdens hun avonturen komen er verschillende andere karakters voorbij, gespeeld door bekende gezichten en namen. Heerlijk langzame televisie, reden om nog eens terug te kijken.

Popples


Inmiddels weer terug in de winkels, van die beertjes die een bal werden, zo was er ook de tekenfilmserie. Het idee erachter komt van sokkenbolletjes en is doorontwikkeld tot knuffeldieren door de persoon die ook de Troetelbeertjes heeft bedacht. Zacht en schattig, een tekenfilmserie kon niet uitblijven, maar heeft verder weinig om het lijf. Die van de jaren 80 werd 30 jaar later nog eens dunnetjes overgedaan, ter promotie van de herintroductie van de knuffels.

Professor Poopsnagle


Professor Poopsnagle heeft megastoom uitgevonden, een brandstof zonder schadelijke uitstoot. Helaas verdwijnt hij spoorloos. Zijn beste vriend Dr. Garcia gaat op zoek en belandt in het Secret Valley kamp. Daar bouwen ze een vliegende autobus, waarmee hij met de hulp van een aantal kinderen op zoek gaat naar de professor èn salamanderbeeldjes. Een Australische serie (daar heet de serie voluit Professor Poopsnagle’s Steam Zeppelin) die qua naam een belletje doet rinkelen, maar waar ik persoonlijk weinig echte herinneringen aan heb. De serie doet me denken aan de Nederlandse kinderfilm Peter en de vliegende autobus, maar is een uitvloeisel van de serie Secret Valley.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *