T

Teddy Ruxpin


Droom met me weg vannacht. We maken verre reizen. We gaan op schattenjacht. Met deze beer, achtervoeter Grubby en uitvinder  Newton Gimmick ga je op avontuur. In de weg gelopen door leden van de Monsters-En-Schurken-Organisatie. Kas van Iersel sprak veel van de Nederlandse versie in. In dit geval was de knuffelbeer er overigens eerder dan de tekenfilm. 

Teenage Mutant Ninja Turtles


Begonnen als een parodie op Marvel Comics series, tot de film verscheen een zeer vermakelijke tekenfilm. Met Michelangelo en nog wat andere oude schildersnamen als schildpad. En een rat genaamd Splinter. Want ze leven in het riool. *Met een Paul Jambers stem* Maar overdag bestrijden ze als ninja’s het kwaad bovengronds.

Telekids


De eerste vier jaren presenteerde Irene Moors dagelijks dit programma vol tekenfilms. Later kreeg ze versterking van Carlo Boszhard. En transformeerde het naar een rechtstreeks uitgezonden zaterdagochtend programma (Anniko van Santen nam de doordeweekse afleveringen over). Toen waren Carlo en Irene nog spontaan leuk. Met de variant op GTST, Pittige Tijden… Mijn naam is Ludo. Ik ben de slechterik van dit stuk. Geniet u er even van…

Thunderbirds


… are go! Voor de iets oudere lezers onder jullie, maar ook nog op herhaling te zien geweest. In de vroege jaren 60 hing deze science fiction serie letterlijk met touwtjes aan elkaar vast. De poppenspelers trokken aan de touwtjes. Als je er nu geen touw aan vast kan knopen… de hoofdrolspelers waren marionetten. De International Rescue organisatie (familie Tracy, Lady Penelope en Brains) schiet de wereld te hulp in futuristische voertuigen, in het jaar 2026. Inmiddels zijn we bijna in dat jaar aanbelandt.

Thundercats

Van vogels naar katten. Dit vond ik persoonlijk een erg gave serie. Een soort kruising tussen He-man en Elfquest, maar dan met Thundercats die hun thuisplaneet ontvlucht zijn en zich proberen te redden op een vreemde planeet. Actie en humor (Snarf), maar de moraal lag altijd op de loer. Gaat er een belletje rinkelen als ik je help herinneren dat Lion-O met het Zwaard van Omen, met het Magische Oog van Thundera erin, de strijd aanbindt met Mumm-Ra en de mutanten van Plun-Darr?

Tik Tak

Belgische serie voor de allerkleinsten. Ongetwijfeld fascinerend op een zeer jonge leeftijd… oersaai als je dit op latere leeftijd terugkijkt. In alles probeert deze serie kinderen voor te bereiden op het slapen gaan. Toch één van de langstlopende onafgebroken uitgezonden televisieprogramma’s van de openbare omroep. Ik breek wel een lans voor het zogenaamde inktvlekmeisje, dat was behoorlijk creatief gedaan.

Tita Tovenaar

En alles staat stil. Verbazingwekkend om nu te beseffen dat iedere aflevering maar vijf minuten duurde en slechts twee jaar op de buis is geweest (voor de herhalingen begonnen). Vlak voor de bedtijd van kinderen (toen nog zeven uur stipt) werden we meegenomen door Tika en haar verstrooide vader (gespeeld door Ton Lensink) in het luchtkasteel hoog boven de wolken. Wie herinnert zich niet het stilzetten van de tijd als Tika in haar handen klapt,  de Grobbebollen, Tato, Heertje, Boertje, en Kruidenier. En de liedjes. Om de ons kinderen met een gerust hart te gaan laten slapen, werd vaak afgesloten met een welgemeend: Dat zien we morgen dan wel weer.

Tom en Jerry

Een oudje in deze lijst, eentje van alle tijden, die iedereen kent. Een eeuwigdurend kat-en-muis-spelletje. En of het nu door zijn bazin komt of simpelweg zijn kat-zijn, met veel lompheid maakt Tom jacht op Jerry. iedere aflevering weer. En ook Jerry laat zich niet onbetuigd als hij Tom een loer kan draaien. Twee weetjes over dit illustere duo. In hun allereerste aflevering uit 1940 heten de kat en muis nog Jasper en Jinx. Bij zangduo Simon & Garfunkel was het juist omgekeerd, zij noemden zich in het prille begin van hun muzikale carrière nog Tom & Jerry.

Tom Sawyer

Losjes gebaseerd op het boek door Mark Twain, maakte een Japanse studio deze serie, welke werd uitgezonden door de EO. Uit het rijtje Familie Robinson en Jody en het hertenjong. We volgen twee kwajongens aan de oevers van de Mississippi. De stem van Tom Sawyer werd ingesproken door de actrice die Tika speelde in Tita Tovenaar. Huckleberry Fin’s stem werd verzorgd door Jody Pijper.

Tovenaar van Oz

Ben je jong, ben je oud, ben je klein of getrouwd, Zit dat bankie wat stroef, leg je voet op de poef, Doe de deur maar op slot, en wat thee in de pot, Of wat fris in een glas, dan beginnen we pas. Boek, musicals en verfilmingen laat ik voor wat ze zijn, hier aandacht voor de tekenfilm die in de jaren 80 werd uitgezonden. Het verhaal mag bekend zijn, de openingstune o-zo verslavend. In Nederland werden een aantal dingen aangepast. Dorothy werd Doortje. Ze wordt vergezeld door Toto, Lappie, Blikkie en Droezel. En schrik niet, Doortjes woonplaats Kansas werd Kaatsheuvel. Ja, echt. Vroeger toen er hier nog tornado’s waren. Met de oren van nu herkennen we veel bekende Nederlanders, teveel om op te noemen, maar wil jullie Peter Lusse en Hetty Heyting niet onthouden. En de woordspelingen zijn vroeger niet zo opgevallen, nu des te meer… terugkijken dus!

Transformers

Het begon met een speelgoedlijn en werd ondersteund door stripboeken en deze Generation 1 tekenfilm serie. Machines veranderen in mensachtige wezens en andersom. Het omdraaien van het logo liet zien dat de scenes over de goeieriken dan wel de slechteriken ging, ofwel – en hier gaan harten sneller kloppen of wenkbrauwen gefronsd – Optimus Prime’s heldhaftige Autobots verus Megatron’s Decepticons. Transformers… More than meets the eye…

Troetelbeertjes

Troetelbeertjes straaaaal! Bega niet de fout de eerste aflevering te kijken. De andere zijn wel leuk, op de gruwelijke moraal na. Iedere aflevering kende het volgende ingewikkelde verloop: troetelbeer ziet ongelukkig kind, helpt hem, krijgt hulp van andere troetelbeertjes, eind goed al goed! Zonnebeertje, Knuffelbeertje, Wensbeertje, Hartebeertje, Lachbeertje, Brombeertje, Slaapbeertje en Geluksbeertje binden de zachte strijd aan met Professor Koudhart. Later met de hulp van familieleden die geen beertjes zijn.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *