Hemelse Modder

Culinair verantwoord stukje ditmaal op deze weblog. Alhoewel de titel doet vermoeden dat het gaat over de grond onder onze voeten, die na nachtvorst in de loop van de dag verandert in een moddervariant, is het de titel van het lekkerste nagerecht dat er is.

Nu eerst de Hemelse Modder in jullie leven brengen. Geleerd van mijn moeder, generaties lang doorgegeven, ooit ingezonden naar een commercieel blaadje en onbekend gebleven. Voor de chocoladeliefhebber, om je lange vingers (oinkoink) bij af te likken. Dit machtige gerecht past in nagenoeg geen enkel dieet.

Eerst snuffelen in je kasten om te kijken of je (voor 4 personen) 4 repen (pure) chocolade, 4 eieren, 0,1 liter slagroom, witte basterdsuiker, een beetje boter en 1 pak lange vingers in huis hebt. Relatief weinig ingredi├źnten maken dit nagerecht in een handomdraai en het liefst een dag voor je het gerecht naar binnen wil werken.

Altijd mooi om de term au bain marie te gebruiken. Maar ik kies er ditmaal voor om gewoon te zeggen dat je de repen chocolade in een bakje boven (bijna) kokend water zacht laat worden. In de tussentijd scheidt je de eidooiers van het eiwit. Hier komen de meesterkoks/kokkinen bovendrijven en anders de kleine stukjes eierschil wel (dit is het zogenaamde aanmodderen). Ik zou zeggen neem een wit bakje voor het eigeel en een geel bakje voor het eiwit. In de schaal waarin uiteindelijk het eindresultaat komt, leg je de lange vingers rondom de randen (met behulp van wat boter) en op de bodem.

De chocolade is zacht en je weet ervanaf te blijven. Mocht je dat laatste niet lukken, gebruik dan 5 repen. Je werpt je op het eiwit en klopt dat tot het luchtig en vast geworden is. Garde of mixeropzetstukjes hierna af (laten) wassen. Vervolgens al je aandacht op de eierdooiers, waar je 4 eetlepels (per dooier 1 eetlepel) witte basterdsuiker doet en dit vermengt zodat het niet klontert. Mocht je de mixer hiervoor gebruiken, dan met beleid en erna wederom de mixeropzetstukjes of garde af (laten) wassen. Want daarna klop je de slagroom.

De spectaculaire ontknoping volgt nu! Bij de eierdooiers, gelijkmatig het eiwit, de (niet al te warme) repen chocolade en ongeveer de helft van de slagroom kloppen. Het restant van de slagroom dient als garnering. En dan doe je met passie maar geduld de bruine massa in de schaal met lange vingers.

Het geheel 1 nacht in de koelkast laten staan en alvast naar de sportschool of natuur in om deze in te calculeren calorie-explosie lichamelijk het lijf te kunnen bieden. Smul smakelijk en vergeet vooral niet om ondergetekende eens te laten keuren.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *