Doorbreek de dijken: eind aan het poldermodel!

D?ɬ® oplossing voor politieke besluitvaardigheid en daadkracht? Dat ons poldermodel versneld afgeschreven moet worden heb ik al eerder en vaker betoogd. Polderen staat innovativiteit en snelheid in de weg. Eeuwige zeggenschap van goedbedoelde onwetende individuen schaadt de ontwikkeling van ons land. Kosten rijzen de pan uit, projecten duren eeuwig en uiteindelijke resultaten zijn een zwart noch wit, dus grijs, waarin vervolgens toch niemand zich in kan vinden.

Lang leve landen als Engeland, Frankrijk en de ontwikkelingen in Itali?ɬ´. Weg met kleine minderheidspartijen met vage speerpunten. Weg met coalitievorming na de verkiezingen. Voortaan verregaande samenwerking of fusie voordat verkiezingen beginnen. Een blok links en rechts. Een duidelijke richting moeten kiezen onder aanvoering van de herkenbare leider. Dit spreekt kiezers en partijgenoten aan.?Ǭ† De winnaar levert de regering, de verliezer een schaduwkabinet. Duidelijke en cordate besluitvorming en kritische coalitiemassa. Beter een slecht besluit dan een langzaam besluit.

Stel je voor: Nederlandse polderpolitiek in de jaren 40-45 bij onze Oosterburen. De oorlog had een stuk korter geduurd, of was niet eens begonnen… das dan weer een voordeel van Nederland, we houden iedereen te vriend. In een volgende politieke column: “Waarom we Vlaanderen bij Nederland voegen en we Walloni?ɬ´ laten afzinken”.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *