Fotorolletjes?

De tijd van fotorolletjes is voorbij, Fuji begeeft zich op andere paden, ahum wateren: 

Reverse electro dyalisis (RED) is een belangrijke energievoorziening voor de toekomst. De technologie maakt gebruik van het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water om stroom op te wekken.

Willem van Baak, senior supervisor van de new product development group van Fujifilm: “RED levert continu energie, je bent niet afhankelijk van de wind of de zon. De technologie maakt gebruik van zogeheten ionselectieve membranen. Die worden nu vooral in labs gebruikt en zijn behoorlijk duur. Daardoor is het niet rendabel om RED op grote schaal toe te passen. Maar de huidige membranen zijn veel dikker en preciezer dan nodig is voor grootschalige RED. Wij willen een goedkoper productieproces voor ionselectieve membranen ontwikkelen.” Dat kan op twee manieren: door goedkopere grondstoffen te gebruiken en door de productietechnologie zelf goedkoper te maken. Van Baak: “We hebben veel ervaring met dunne films. Die willen we gebruiken om in ongeveer twee jaar tijd een nieuw productieproces te ontwikkelen. We hebben ook de faciliteiten om de membranen vervolgens zelf te gaan produceren in grote hoeveelheden.”

De commerciële potentie van goedkopere RED-membranen is vrij groot, zegt Van Baak: “Het uiteindelijke doel is dat er rendabele complete RED-modules worden ontwikkeld waar onze membranen een onderdeel van zijn. Dit is dan niet zomaar een los probeerseltje. Maar je hebt het toch over een innovatief project en de kans bestaat dat er niks uitkomt. Daarom is het fijn dat wij hiervoor subsidie ontvangen dat ons een eerste duwtje geeft, anders komt zoiets als dit maar moeilijk van de grond.”

Voor het hele artikel:
www.senternovem.nl/watertechnologie/projectengalerij/redmembranen_voor_blauwe_energie.asp

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *