Papier hier…

… Papier hier… Geen mooier begin van dit stukje over één van mijn hobby’s. Voor de buitenlandse lezer van dit stukje – die dankzij Google Translate de wenkbrauwen zal fronsen en geen idee heeft wat ik hiermee wil zeggen – … Holle Bolle Gijs uit mijn favoriete attractiepark De Efteling lokt hiermee kinderen en grote mensen naar zich toe. Om hem papier en ander afval te voeren en zo het park schoon te houden. Niet dat ik zo’n veelvraat ben en bladzijden verslind… dan hebben we het over Anne. Daar staat tegenover dat ik meer boeken in handen heb gehad dan zij. Hoe dat kan? Dat zit zo.

Een paar jaar geleden besloten Anne en ik dat we later een bibliotheek wilden maken. Alle wanden vol boeken, met een beetje geluk een houten trapje er tegenaan. En beseften we ons dat we dan heel veel boeken nodig hebben. Meer nog dan we al hadden. Op een gegeven moment kregen we een fijne reactie van iemand die zich afvroeg of we nog wel eens op de Tilburgse Meimarkt rommelmarkt gingen staan. Hij bracht ons uit een nalatenschap dozen vol boeken, platen en cd’s… maar dan vooral boeken. Wat een feest. Het uitzoeken was bijna therapeutisch en verslavend tegelijk. Maar uitzoeken van een partij boeken houdt een keer op.

Stoel met boeken

Ik wanhoopte niet en keek of er online mensen waren die partijen boeken wilden weggooien of voor weinig te koop aanboden. Na wat omzwervingen kwam ik bij iemand terecht die snel van veel bananendozen boeken af moest in verband met tijdgebrek. Voor 1 euro per bananendoos kocht ik blind deze partij op. Een neef was zo attent ze bij mij te bezorgen en het uitzoeken ging door… Tot mijn verrassing werd dit een continue stroom van bananendozen vol boeken, die zich via neef en tante zich een weg naar ons huis vonden. Inmiddels voor 2 euro per doos… maar dat mag de pret niet drukken. En tegelijkertijd wisten vrienden en bekenden ons te vinden en groeiden de stapels boeken.

Regelmatig ben ik een selectie aan het maken van wat we houden en wat we niet houden. En beide categorieën worden gesorteerd naar auteur en genre. Dat wat we niet houden (of dubbel hebben) begon een tijd terug dusdanige vormen aan te nemen dat we op creatieve manieren de massa in bedwang proberen te houden. Kistjes met boeken hangen aan de straat, waar mensen worden uitgenodigd te ruilen of voor een euro een boek mee te nemen. Boeken proberen we online te slijten of (en dat vooral) weg te geven. Onze verkopen mogen geen naam hebben, maar een hobby mag geld kosten. Belangrijkste is dat boeken niet worden weggegooid. Al vind je alles digitaal, een boek blijft bijzonder. Kees van Kooten schreef ooit: “Op visite in zo’n ongestoffeerd huis kun je moeilijk aan de gastheer vragen of u even op zijn iPad mag kijken wat hij de laatste tijd zoal gelezen heeft.” Zie ook een eerder blogje over plaatsen waar je boeken kan kopen.

Ieder boek heb ik verschillende keren vast… wikken en wegen… en doe ik onverwachte ontdekkingen. Boeken die we nooit in de winkel zouden kopen staan nu in onze verzameling of hebben we inmiddels gelezen. Boeken met bijzondere persoonlijke opdrachten en boeken met gedateerde foto’s en mooie tekeningen. Een boek dat nog ontbrak aan de verzameling van een bepaalde auteur en een boek waarmee een nieuwe verzameling begint. Boeken die je beoordeelt op de kaft en boeken waar je al in gaat bladeren.

20160820_153455_resized
De foto’s bij dit berichtje geven jullie een idee over de boeken die we niet houden, die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Dus heb je een auteur/genre… meld het ons en we kijken of er iets voor je bijzit. Gratis en voor niets voor de lezers van dit berichtje. En denk je dat dit nu genoeg boeken zijn? Van boeken krijg je nooit genoeg… we willen nog zoveel weg kunnen geven èn behouden voor latere generaties. Dus heb je een overschot aan boeken of tekort aan ruimte? Gooi niets weg. Denk aan kringloop en/of denk aan ons.

Sine libris cella, sine anima corpus.

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

 1. Bieneke van de Pas

  Hoi Anton, ik vond via Astrid de website. Ik had al op LinkedIn gekeken maar daar stond geen verwijzing op.
  Mag ik jouw naam doorgeven aan een straatgenoot die haar man onlangs een herseninfarct heeft gehad, en nu in een verpleeghuis zit. Hij heeft een verzameling van 2000 tot 3000 boeken over Filosofie en ethiek. een hele schuur vol. Als meneer is overleden moet ze er iets mee.
  Groetjes Bieneke

  1. Goedemorgen Bieneke,
   Hartelijk dank voor je reactie! Ik heb je zojuist een e-mail gestuurd.
   Hartelijke groet,
   Anton

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *