Notencruesli

Ik twijfelde of ik mijn hart zou volgen en meer met Nederlands zou gaan doen, of op veilig en iets met economie. Het eerste zou me waarschijnlijk voor de klas brengen (wat ik destijds niet zag zitten), het laatste zou nog jaren van specialisaties, keuzes en daarmee uitstel van een echte beroepskeuze inhouden… dat leek me wel wat. Maar niet voordat ik met veel plezier de randjes opzocht in de Nederlandse les op de middelbare school. Het pikantste stukje uit De Sandwich (een boek dat minder met ontbijt te maken heeft dan dit recept) door A.F. Th van der Heijden hardop voorlezen… een beetje gek (nuts) was ik wel.

En dat terwijl mijn liefde voor de Nederlandse taal gepaard gaat met een continu foutenfestival (als ik, dan mij, in willekeurige variaties) en een veelvuldig binnensmonds praten. Heerlijk om mijn allerliefste te betrappen op taalfoutjes, maar zelf structureel de mist in gaan. Haar volop kansen geven om mij van repliek te voorzien. Zo moet ik echt mijn best doen om muesli en cruesli correct uit te spreken. Ik kan er niets aan doen. Maak er iets exotisch van. Het is zo erg dat ze aan mij vraagt of ik wil zeggen wat ze aan het maken is. En lol dat ze heeft.

En dan hebben we het over een familierecept. Maar dan niet zoals je zou verwachten. De Indonesische roots van haar moeder wortelen nauwelijks in onze keuken. Als er Aziatisch gekookt wordt, ben ik het. En als zij het is, dan wordt de hulplijn ingeschakeld en moeders opgebeld. Maar niet bij dit recept, deze komt van haar oudere zus. En ze hoeft niet te bellen terwijl ze aan het creëren is. Want dit is geen bakken of koken. Het is voor in de kwark, yoghurt of – zoals hier in het zuiden genoemd – pap, en bevat nutjes. Notencruesli. (Dolblij dat ik dit niet hardop hoef te zeggen, maar gewoon kan tikken.)

Waar gaan we naar op zoek? Allereerst vier zakken (à 200 gram) diverse noten. Mijn allerliefste kiest veelal de combinatie van twee zakken gemixte nootjes (Mixed Nuts) en tweemaal koninklijke mix (Royal Mix)… walnoten, hazelnoten, cashew, amandelen, pecan en paranoten. Maar op de foto zie je dat ze ook wel eens gek doet en een andere zak kiest. Verder gaat ze voor een zak gedroogd en gemixt fruit (à 400 gram), waarmee peer, abrikoos, pruim, appel aan de mélange worden toegevoegd. En een beetje honing. Is het allemaal gezond? In ieder geval wel lekker.


De oven wordt voorverwarmd op 150 graden. Hak ondertussen de noten in kleinere stukken, hoe fijn jij wil – leef je uit of maak het jezelf makkelijk – en doe ze in een mengkom. Als alle noten gehakt zijn (gehakt is overigens nooit genoot), giet er wat honing overheen (wederom, hoeveel jij wil) en meng het goed door elkaar. Dit is om het iets zoeter te maken maar vooral om de noten een laagje te geven wat krokant wordt. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en verdeel de gehakte, plakkerige noten hierover. Zet het geheel 30 minuten in het oven en meng het elke 10 minuten even door. Hak ondertussen het gedroogde fruit klein en zodra de noten klaar en afgekoeld zijn kan je deze door de noten mengen.

Een drinktip bij dit toch wel ochtend-gerelateerde recept… Als je de avond tevoren hebt genoten van wat Bird Brewery biertjes als Datisandere Koekoek, Datsmaaktnaar Meerkoet, Nog Eendje en Nognietnaar Huismus… dan kan ik op nuchtere maag hun Vroege Vogel, tja, nou niet echt aanbevelen. Maar wel een heerlijke breakfast porter (ja dat is een biersoort), met als slogan “’s Avonds een vent, ’s ochtend een vent”. Of je zou kunnen kiezen voor een geweldige breakfast stout van Founders Brewing Co.: De Kentucky Breakfast Stout (KBS) of Breakfast Stout. Twee fantastische biertjes, maar misschien niet om je dag mee te beginnen. We heten niet allemaal wijlen André Hazes. Een sinaasappelsapje, dan maar?

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *