V

Waarmee kan de letter V beter beginnen dan met V… Een tweedelige televisiefilm, driedelig vervolg, gevolgd door een serie. waarvoor iedereen eigenlijk te jong was, maar die verdacht veel generatiegenoten gezien hebben. Misschien wel legendarisch te noemen. Buitenaardse wezens met menselijk vel over hun groene hagedissenhuid, eten muizen en proberen de aarde over te nemen.

De Verrekijker

De voorloper van het Jeugdjournaal. Eentje uit de oude doos, gestart op donderdagmiddag midden jaren 50, later op woensdagmiddag. Aanvankelijk deel van het wekelijkse kinderhalfuurtje, werd er 10 minuten met de verrekijker naar het buitenland gekeken. Kinderen krijgen een idee van hoe kinderen over de grens leren, spelen en leven. Met een stukje achtergrond over het land in kwestie. De buitenlandse filmpjes zijn voorzien van een vrolijk deuntje en keurig beschaafd Nederlands commentaar. Er is nog een filmpje online te vinden.

Vrouwtje Theelepel

Later had T-Spoon succes, in de goede oude tijd was Vrouwtje Theelepel (stem: Hetty Heyting) succesvol en de redder in de nood (als ze tenminste niet plotseling verkleinde). Andere bekende karakters zijn haar man Bazel (die me op een vreemde manier doet denken aan Gepetto), de Dommel-achtige hond en het mysterieuze buurmeisje Wendy. Gebasseerd op de verhalen van een Noorse schrijver, overduidelijk gemaakt in een Japanse studio (zoals zo vaak in die tijd).

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *