Leesvoer

Het schijnt dat een kookboek geslaagd is, als je er 3 recepten met enige regelmaat uit kookt. Soms kom ik niet eens bij de 3 recepten en is het er maar 1 uit een boek, die ik dan weer wel vaak maak. Dan is het boek bij mij ook geslaagd. Hieronder 5 kookboeken die favoriet zijn in ons huis.

Ging het stukje van vorige week over vooral Ierse boeken, dan begin ik eerst met 2 kookboeken waarin Ierland centraal staat. Ik begin met The Complete Irish Pub Cookbook. Gekocht in 2015 in Westport in het graafschaf Mayo (waar overigens voor de muziekliefhebber Matt Molloy van The Chieftains een pub heeft) en dus Engelstalig. Als we in Ierland zijn eten we ‘s avonds altijd in een pub, liefst ook aan de bar in plaats van aan een tafeltje. Dat is dé manier om heel makkelijk aan de praat te raken met de lokale bezoekers. Het pubfood, of ‘pub grub’, is in Ierland maar ook in het Verenigd Koninkrijk, erg goed geworden de laatste jaren. De klassiekers als stoofpotten (stews), hartige taarten (pies) maar ook taarten/cakes en andere zoetigheden staan in dit boek, samen met mooie foto’s van Ierland en natuurlijk pubs. De Apple Cake uit dit boek is een favoriet.

Een ander kookboek met Ierse inslag is Home Sweet Home van de Nederlandse Yvette van Boven. Yvette is in Ierland geboren en heeft met Home Sweet Home een boek geschreven over nieuw Iers comfort food. Natuurlijk weer met geweldige fotografie van haar man Oof Verschuren, is dit boek thuiskomen voor mensen die Ierland in hun hart hebben gesloten. Er staan traditionelere recepten in als Champ, Boxty, Guinnessbrood en Sheperd Pie, maar ook nieuwe en verrassende recepten vergezeld met de o zo bekende illustraties van Yvette zelf. Heerlijk boek om alleen al doorheen te bladeren. Uit dit boek heb ik al een paar keer het Guinnessbrood gemaakt.

Laura in the Kitchen (Engelstalig) is geschreven door Laura Vitale, geboren in Napels maar op twaalfjarige leeftijd naar Amerika verhuisd. Omdat ze heimwee had naar Italië, is ze begonnen met het koken van haar nonna’s (oma’s) recepten. Uiteindelijk is ze begonnen met een YouTube kanaal, genaamd Laura in the Kitchen, waar ze in redelijk korte filmpjes heerlijke en relatief makkelijke recepten klaarmaakt. Ik volg haar al een tijdje op YouTube en toen ze een kookboek uitbracht, was ik verkocht. Natuurlijk staan er pasta’s in maar ook zoetigheden, ontbijtrecepten en handig, een lijstje met producten die niet in je voorraadkast mogen ontbreken. Ik heb nog niet veel uit het boek gemaakt maar wel al meerdere recepten van haar site.

Ooit had ik het idee dat ik later thuis zou gaan koken op een mooi groot AGA-fornuis, in de kleur British racing green natuurlijk. Ik heb zelfs al een mini uitvoering, in de vorm en grootte van een koekjesblik. En wat mijn allerliefste al heel goed weet, ik hoef maar een excuus te hebben om een boek te kopen, en het ligt al in huis. Ook bij dit boek. Agacadabra, Keukenkijken & Oventoveren, is door een aantal enthousiaste eigenaren van een AGA-fornuis samengesteld. En niet getreurd, ook met een normaal fornuis en oven kunnen de recepten uit dit boek gemaakt worden. Dat AGA-fornuis is namelijk een gepasseerd station bij ons, maar er staan een aantal erg lekkere recepten in dit boek. In dit kookboek wordt gestimuleerd om vooral veel de oven te gebruiken, waardoor je meer tijd over hebt voor (niet kook-gerelateerde) dingen om te doen. De risotto uit de oven slaagt altijd. Er staan trouwens ook niet-oven recepten in, waaronder een heerlijk bosvruchten tiramisu.

Als laatste een boek dat uit 1973 komt, het Nieuwe Haagse Kookboek. Een aantal jaren geleden als kerstkado gekregen, toen ons uitgangspunt was om alle cadeaus tweedehands te zoeken. We hebben al 20 jaar het geluk dat we sommige gerechten (uit de categorie Hollandse pot) niet zelf hoeven te koken maar dat we lekker aan kunnen schuiven. Maar ik wilde eigenlijk wel een soort ‘standaardwerk’ waarin deze recepten staan beschreven in bezig hebben, waar ook sommige basisgerechten in staan. De basis van mijn hachee komt uit dit boek, is inmiddels aangepast naar smaak en wordt in de herfst en winter veelvuldig gemaakt.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *