Op het puntje van je stoel

Zoveel mensen, zoveel stijlen. De één kiest een heerlijk niemendalletje, de ander gaat voor zware kost. Anderen kiezen voor de thriller. Boeken die je niet loslaten. Een boek dat jij niet los kan laten. Zeker naarmate het verhaal vordert, wordt de spanning opgebouwd. Nog één pagina dan… Vooruit nog eentje… En dan snellen je ogen weer een pagina door. Wat zou er gebeuren? Er zijn veel auteurs die zich op het spannende pad begeven. Hierbij een paar van mijn favoriete auteurs en boeken.

Allereerst Jefferson T. Parker. Zijn boeken spelen zich vrijwel allemaal af in Orange County, California. Helaas is de uitgever gestopt ze te vertalen in het Nederlands, maar er is voldoende materiaal wèl vertaald. Absolute aanrader is wel De Engeltjes van Horridus. De hoofdpersoon Terry Naughton weet het zelf op een gegeven moment ook niet meer, gaat aan zichzelf twijfelen. En als lezer twijfel je mee. Maar is er wel tijd om te twijfelen? De klok tikt, het is wachten op het moment dat de ontvoerde kinderen niet langer ongedeerd en als engeltje verkleed terug worden gevonden.

Vervolgens is er veel spannends te vinden onder de Scandinavische zon. Ik heb genoten van de Zweed Stieg Larsson’s Millenium trilogie (met name het eerste deel), vind de Noor Jo Nesbø erg boeiend, maar ben pas echt verknocht aan de Deen Jussi Adler-Olsen. Zijn departement Q serie kent aansprekende karakters en typische humor. Een sjagerijnige anti-held Carl Morck wordt opgezadeld met oude, verlopen zaken in een kelder met onwaarschijnlijke teamleden. Hierbij zou ik zeggen… begin bij het begin… De vrouw in de kooi.

Vervolgens in de hoek van de historische thrillers. Een categorie op zich, je dompelt onder in verleden en heden en gaandeweg het boek worden de verbanden duidelijker. Een Venetiaans geheim door Ian Caldwell en Dustin Thomason is misschien niet een boek dat makkelijk wegleest, maar het pakt je beetje bij beetje. Je krijgt veel geschiedenis voorgeschoteld, daar moet je van houden… en dat doe ik. Voor dit boek zul je wat meer moeite moeten doen dan voor andere titels in dit genre.

Is het een thriller? Of spannend en meeslepend? Wat is het verschil? Doet er niet veel toe, met Het Dertiende Verhaal heeft Diane Setterfield een boek geschreven dat je intrigeert. Wat subtieler dan de eerder genoemde pageturners. Een biografie duikt in het leven van een excentrieke schrijfster. Een leven vol mysterie, waar je bladzijde voor bladzijde in verwikkelt raakt.

Dit zijn slecht een paar van de auteurs en titels die ik je van harte aan kan bevelen. Simpelweg omdat ik niet alleen thrillers lees, maar allerlei genres. Ontbreekt jouw favoriet in dit lijstje? Ik zou zeggen, deel het gerust. Een volgende keer neem ik je mee in de wereld van de humoristische schrijvers en boeken.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *