Bladerend door muziek

Ons eigen ruilbiebje hangen we inmiddels niet meer buiten. De voor de natuur zo welkome, maar onvoorspelbare regen is niet welkom voor het papier in onze open kistjes. En om nu tussen de buien door met de kistjes naar buiten en binnen te gaan is ook zoiets. Tot aan de lente verwachten we niet dat onze kistjes nog naar buiten gaan. Een aantal bezoekers hebben ons mailadres en polsen ons via die weg of we een titel binnen voor ze hebben liggen.

Maar gelukkig hebben we dan de andere ruilbiebjes ook nog. Want wat een leuk kastje hangt er in de Merwede! Een boek gehaald en meerdere achtergelaten. Weer een heel ander aanbod dan aan de Bernsehoef, in de Koningin Emmastraat of de Hoofdstraat. Of in De Moer of Loon… Ongetwijfeld halen meerdere ruilbieb-eigenaren hun boeken naar binnen. Schuilend tegen vocht en wind. Zelf ook de warmte van verwarming of kachel opzoeken. Met de Duinkoerier natuurlijk en een muziekje op, bij voorkeur een elpee.

In dit blad wordt gelukkig al vaak aandacht besteed aan muziek. De verhalen achter bands en musici. Recent nog een mooi eerbetoon aan Eddie van Halen. Maar zelden wordt er hier over boeken geschreven. Terwijl ik met zoveel gepassioneerde verhalen in aanraking kom via de mensen die een boek zoeken in ons ruilbiebje. Verhalen leven meer dan ooit. Ook al zijn we vaker thuis dan we zouden willen, in een boek ontsnap je aan de werkelijkheid en stap je een andere wereld in.

Vandaar dat ik op deze plek jullie aandacht wil richten op een paar aanraders op boekengebied. Ga eens op zoek naar Olaf J. De Landell’s Winterverhalen. Een verzameling – wat onverwacht – verhalen voor in de winter. Sinterklaas en Kerst in een andere tijd, heerlijke hartverwarmende korte verhalen met een knipoog. Vorig jaar zomaar eens uit de kast gepakt en me kostelijk vermaakt. Niet zo makkelijk te vinden, maar de moeite van het zoeken waard. Ik ben zelf niet zo’n online koper, maar zoek in kringloopwinkels en in de Tilburgse boekenschop en ga voor nieuwe boeken naar de lokale boekhandel. Hoe dan ook, zorg dat je dit boek in december in huis hebt. Dan blik ik nu nog even terug op een aantal auteurs en boeken in het thema muziek.

Leo Blokhuis is een befaamd muziekofiel, bekend van de Top 2000 a Gogo, theatervoorstellingen met Ricky Koole of de zondagavond op radio 2. Er is niet één boek van zijn hand dat niet de moeite waard is, heb ze inmiddels bijna allemaal verslonden. Vaak zit er een geluidsdrager bij met de genoemde muziek. Zijn boeken zijn bovendien fraai vormgegeven. Boordevol muzikale verbanden, onbekende weetjes, maar vooral ook heerlijk geschreven. Met de onmisbare lijstjes. Als je twijfelt, begin dan met “Grijsgedraaid” of “Het Plaatjesboek”. En wil je in een boek juist op reis, kies dan voor City to City of andere bundels die zich concentreren op een regio en haar muziek.

Leon Verdonschot schrijft zelf, maar heeft in zijn “De beste muziek verhalen van 1945 tot nu” allerlei korte verhalen door journalisten en fans verzameld. Zo’n boek dat op tafel ligt en je al naargelang het moment een stukje van een paar pagina’s of juist langere tekst uitzoekt. Geweldig lang verhaal over Jeff Buckley. Van een bepaalde dikte dat het ook helpt bij het verdrijven van ongenode gasten.

Tot slot een uitstapje naar de fictie en muziek. Een ab-so-lu-te aanrader voor de muziekliefhebber en muzieknerd. Nick Hornby’s High Fidelity is één van die boeken die ik meer dan eens gelezen heb. Eén van die boeken waar de film kan wedijveren met het boek. Doorspekt met muziek, lijstjes en humor. Meer dan eens schaterlachend het boek neer moeten leggen. Vol legendarische scènes en quotes. En een randje romantiek met een knipoog, maar dat mag de pret niet drukken.

Aan de muziekminners en boekwurmen… heb ik iets gemist? Laat het weten!

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *