Salade met abrikozen, rauwe ham en geitenkaas

De Prunus armeniaca, wat is niet waar? In Armenië hebben ze er een postzegel van. In 2010 ging de inzending van dit land over een pit van deze vrucht. Het hout van de stam wordt gebruikt om een duduk van te maken, een lokaal muziekinstrument. Een bekende artiest uit het land heet Abrikoos Alberts. Okee, dat laatste is niet waar, maar wat zijn de Armeniërs trots op de vrucht die in het Latijn haar naam draagt. Haar oorsprong vindt de abrikoos echter in Noordoost-China. Het is een beetje zoals wij trots zijn op “onze” tulpen, die haar wortels van origine op een ander continent vinden.

Bij ons thuis beperken we ons zoveel mogelijk tot lokale producten, van dichtbij. Niet echt een beperking overigens, mogelijkheden te over. Bovendien kijken we naar seizoensgebonden producten en zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal. En dan komt deze heerlijke salade weer eens voorbij. Een blik op het keukenblad en ik zie veel verpakkingsmateriaal en is de herkomst van de producten niet om de hoek. Alle begin is moeilijk. Volgende keer beter. Bijvoorbeeld Lieke Snijders van De Moerderij bellen of ze toevallig rauwe ham in de winkel heeft liggen. En dan meteen even door het VerkusDurp wandelen.

Stel je gaat deze salade maken voor vier personen, of voor twee personen die erge trek hebben. Dan gaan de volgende ingrediënten van het boodschappenlijstje de keuken in. Minstens 12 halve abrikozen (of 6 hele). Gemengde gevoelens bij de 75 gram gemengde sla. Vervolgens circa 100 gram jonge geitenkaas (bijvoorbeeld Bettine Blanc), 150 gram dun gesneden rauwe gerookte ham en 50 gr mager gerookte spekreepjes. En dan komen er wat dingen waarbij de maat officieel in el is… ofwel een kleine gesnipperde rode ui, wat olijfolie en citroensap naar smaak dus.

Snij de ham in grove repen. Leg 50 gram van de rauwe gerookte ham apart en peuzel die gaandeweg op. Snij de abrikozen en de geitenkaas in stukjes. Verwarm de olijfolie en bak hierin de dobbelsteentjes spek zachtjes knapperig uit en voeg op het laatste de gesnipperde ui toe. Laat even – al roerende – meebakken tot ze glazig zien. Voeg het citroensap toe, waarmee de dressing klaar is. Goed roeren. Leg de sla op een platte schaal. Verdeel de abrikozen, ham en de geitenkaas hierover. Giet de vinaigrette (mooier woord voor dressing) met de spekjes en de ui over de sla. Eventueel (van oud brood zelfgemaakte) croutons erover. Direct serveren!

Deze salade is heerlijk in de zomer. En in de zomer denk ik aan IPA. India Pale Ale. In de tijd dat de Engelsen nog over India heersten, hadden de soldaten recht op een pint bier per dag. Om dat bier de vier maanden durende zeereis te laten overleven werd er extra hop aan toegevoegd. Na jaren verguisd te zijn, heeft dit bier haar comeback gemaakt. Voor deze salade raad ik een American IPA aan. Net wat meer citrus. Voorbeelden te over. Een knipoog naar de geitenkaas met Hop met de Gijt van Brouwerij De Natte Gijt. Een Jopen Sunny Day IPA, ook lekker! Of kies het Wollukse Madison van Stadsbrouwerij Crispijn. Toch iets van dichtbij.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *