Bamse

Ook deze ken ik vooral van de stripboeken, maar er is ook een animatie op de beeldbuis verschenen. Dit is met afstand het liefste beertje ter wereld. Winnie en Paddington zijn vergeleken met Bamse echte criminelen. En toch… dankzij donderhoning (op televisie heette deze toverhoning) is dit ook het allersterkste beertje ter wereld. Met tuinbroek. Van oorsprong overigens een Zweedse beer. En over Bamse gesproken… Bamse Bjørn is de Noorse vertaling van de Deense strip Rasmus Klump, die in het Nederlands Pol heet.

Bananeman


Als de suffe Joep Jansen een banaan at werd hij een superheld. Nou ja superheld, een parodie op het superheldengenre. Zoals in de oorspronkelijke comic werd uitgelegd: hij heeft de spieren van twintig mannen en de hersens van twintig mossels (toch mooier in het Engels:  the muscles of twenty men and the brains of twenty mussels). Rest me niks anders als dit stukje te eindigen met verwijzing naar de hit van André van Duin: Waarom zijn de bananen krom?

Barbapapa


Deze flexibele familie kent naast de vaderfiguur Barbamama, Barbabee, Barbalala, Barbabientje, Barbabob, Barbabella, Barbabenno en Barbaborre. Met de legendarische kreet Huup, huup, Barbatruc veranderden ze in iets anders. Even het woord aan cabaretier Theo Maassen: Er was ook altijd iets moois op televisie. Je had “Wie van de Drie?”, 1 van de Acht, Barbapapa, ik weet niet of mensen Barbapapa nog kennen? Barbapapa die kon worden wat ie wilde, die kon worden wat ie wilde. Ik vond het geweldig, alleen, ik vond het ook verwarrend want een dag later zat ik naar Wicky de Viking te kijken en dacht ik van Jaaa, misschien is het Barbapapa wel. Dat wist je dan niet…

Bassie en Adriaan


Adriaan is acrobaat, Bassie zit vol kattekwaad. De broers Ad en Bas van Toor begonnen hun lange roemruchte carrières in een circusshow van Rudi Carrell, met Pipo de Clown. Legendarische avonturen. Een auto met oomhoogklappende voorlampen, de caravan, Robin de robot en liedjes om een buitenlandse taal te leren… En natuurlijk de vetes met boefjes als De Baron, B2 en B100 en de Plaaggeest. Werkelijk geweldig gedaan is de kopie van De Baron in de Efteling attractie De Baron, stem en gelijkenis zijn fenomenaal. Overigens zijn Bas en Aad lang boefjes geweest door de boefjes in de serie onvoldoende te betalen, maar dat is recent rechtgetrokken. Dag vriendjes, dag vriendinnetjes, dat was het dan al weer.

Battlestar Galactica


Jaaaaah, daar rechts in beeld dat is Dirk Benedict, oftewel Face uit the A-Team. Hij toont zich een ware Barbapapa, enkel zijn eeuwige scheiding laat zien dat het em is. In deze science fiction serie draait het om een uithoek van ons universum, waar de Twaalf Koloniën een oorlog achter de rug hebben met de Cyclons. Uiteindelijk nemen de laatste overlevende het laatst overgebleven ruimteschip (naamgever van deze serie) en proberen de weg terug te vinden naar de mythische Aarde. Op de spreekwoordelijke hielen gezeten door Cyclons. Er werd regelmatig leentjebuur gespeeld met Star Wars, wat tot een rechtszaak heeft geleid.

Beertje Colargol


Ik ben beertje Colargol, beertje dat kan zingen, trala do re mi fa sol, ‘k dans erbij het is te dol. Ik heb duidelijk teveel gezegd over Bamse. Dit is het liefste beertje van de wereld. Zucht, ik introduceer: een zingende beer. In eerste instantie erg vals en tegen de zin van zijn ouders. Later zingt hij beter, in een circus, dat hij vervolgens proBeert te ontvluchten. Een poppenserie die voort is gekomen uit een Franse boekenserie. Dit was de allereerste keer dat de stemmen van Wim T. Schippers en Paul Haenen samen te horen waren. Ze bleken later onafscheidelijk als Bert en Ernie. Nog een woordgrapje… Bert zit alleen thuis, want zijn huisgenoot is Ernie.

Bereboot


Wie stapt er mee in de Bereboot? Aan het roer van de Bereboot staat Kapitein Brom, een norse beer met een gouden hart. Brilbeer, een ervaren machinist die alles weet van piefjes en palletjes, staat hem bij, evenals matroos Maatje, een jong en slim zeebeertje. Als de Bereboot niet vaart, zijn de beren vaak te vinden in het zeemanscafé van Kokki. Daar worden ze vertroeteld door Tante Neel, een volkse tante die heimelijk een oogje heeft op Kapitein Brom. Ook de zakenman Fred de Kei, professor Knobbel, juffrouw Alida en de zeemeermin Lorrelies zijn vaste klanten in deze Nederlandse serie. Maar liefst 407 afleveringen zijn er op de buis vertoond.

Bionic Six


Eén van de all-time favorites van Joris. Joris wie? Joris, oui! (dat is Frans voor ja). In eerste instantie legde ik eerder de link met de series als The Six Million Dollar Man en Bionic Woman in plaats van de tekenfilm. Het is een combinatie van die laatste serie met X-Men. Een familie wordt gered met een speciale techniek van een professor. Met die supervaardigheden helpen zij de wereld. Die wordt bedreigd door de broer van de professor. Van je familie moet je het hebben, het thema van deze serie.

Blake’s 7


Deze zegt mij helemaal niks. Weet helaas ook niet meer wie deze ooit aangedragen heeft. Misschien biedt één van de lezers de helpende hand? Hoe meer sites ik over deze futuristische serie bekijk ook, geen enkel spoor van herkenning, veel vragen vooral. De hoofdfiguur… is het een broer van Tom Jones? Wie van de 7 ontbreekt er op de foto? Wie is Blake? Ik heb vooralsnog geen idee.

Bluffers


Je bent een Bluffer, je blijft een bluffer. Je droomt en bluft erop los. Je bent niet suffer maar wel veel duffer. Al ben je soms ook wel de klos. Een stel beesten met de namen Berezoet, Sjees, Slimpie, Joop, Bloesem, Psycho, Ging-Seng, Barend, Prikklebart en Zang en Dans, leven in een bos in Bluffonië dat bedreigd wordt door Clandestino met zijn robot Silikoon. Volgens hem moest er gebouwd worden en een weg worden aangelegd. En hij was als ervan overtuigd dat de Bluffers zijn “geheim van alles willen hebben” uit zijn kasteel willen stelen. Gellukig hebben de dieren in buldog Dull een stiekeme b(h)hondgenoot. Een product van Nederlandse bodem. Ik vermoed dat ik hier alle afleveringen van heb gezien.

Boes


Wie laat zich niet koeieneren? Boes, boes! Klonk uit de telefoon van een voormalig collega, met dezelfde achternaam als de beklompte koe uit deze serie. Het niveau is droog en ver te zoeken in deze serie. Schildpad verliest regelmatig en op allerlei manieren zijn schild. Verder spelen allerlei boerderijdieren en een gorilla terugkerende rollen, maar komen er eigenlijk allerlei dieren voorbij. Het woordloze stripje, waarop de serie gebaseerd is, is ook erg flauw.

Bolke de Beer


Bolke, Bolke, Bolke de beer, daar is ie weer, daar is ie weer. Bolke de Beer, van schrijver A.D. Hildebrand, gaat over een beer die het circus ontvlucht en onderdak probeerde te krijgen bij de dieren in het bos. Een bos bij Apeldoorn overigens. Bolke draagt een broekje, jasje en vlinderdasje, maar een shirt ontbreekt. Tot zijn vriendjes behoren de hazenfamilie Buizer, de vos Vlens, de egel Drubbiebuu en het hertje Rosientje. Bolke heeft ook een zusje, Olke, die ze bevrijd hadden uit het circus. 

Bollo, Bries en Bondgenoten


Tja, zie Bolke met als toevoeging een clowntje en een leeuw. Bollo de beer, Bries de leeuw en Zowella het clowntje zijn niet erg gelukkig in het circus. De brallerige directeur wil ze belachelijke en moeilijke kunstjes laten doen, en is ook niet erg aardig voor ze. En daarom vluchten de drie op een tandem, natuurlijk achterna gezeten door de circusbaron. Vluchten op een tandem, dat is pas iets! Evengoed zat ik ook hier weer voor achter de buis, of voor voor de buis, wat jij wil.

Bouli


Als een sneeuwpop wordt geconfronteerd met een zonnetje, helpt daar geen zonnebrandcrème aan. Maar een maan die toversterren naar een bijna gesmolten sneewpop blaast werkt dan weer wel. Bouli is de naam van de sneeuwpop die niet meer smelt. Zelfs niet op een warme dag aan het strand. Onmisbaar zijn hoedje en dasje. Een winterwortel ontbreekt, daarvoor in de plaats prijkt er een clownsneus. Hij woont overigens in het Blauwe Woud, een iglodorp dat altijd bedekt is met ijs.

Brigadier Dog


The Deputy Dawg Show begon in 1960 met verslag doen van de eeuwige strijd en lessen van de liever-lui-dan-moe brigadier Dog met Muskie, de muskusrat en Fred (in het Engels Vince), de mol. Er zijn wel wat overeenkomsten met de omgeving waarin Yogi Bear zijn fratsen uithaalt. In het Nederlands waren onder andere Coen Flink, Aart Staartjes en Donald de Marcas verantwoordelijk voor de stemmen.

Bruintje Beer


Op 8 november 1920 konden de lezers voor het eerst kennismaken met het beertje Bruin (in het Engels: Rupert) dat zijn gehele leven gekleed zou gaan in een trui, geruite broek en dito sjaal. Een oplettende lezer herkent de beer ook uit de videoclip van Paul McCartney’s We All Stand Together. Dankzij een voormalig collega heeft Bruintje Beer echter voor altijd een bijzondere bijklank in mij oren. Hij excuseerde zich vlak voordat hij naar het toilet ging met de volgende zin: Ik ga snel, want Bruintje Beer krabt al aan het textiel.

Buck Rogers


The year is 1987 and NASA launches the last of America’s deep space probes. In a freak mishap Ranger 3 and its pilot Captain William ‘Buck’ Rogers are blown out of their trajectory into an orbit which freezes his life support systems and returns Buck Rogers to Earth 500 years later. Heerlijk om dit weer terug te luisteren. Even legendarisch intro als die van The A-Team of de Snorkels. Aan de buis gekluisterd, op Veronica (Dit is Veeeeroooonicaaaaah!). Buck Rogers belandt in 2429, waar we het oorlog voeren ook niet verleerd blijken te zijn. Met Twiki (biddi, biddie).

Bucky O’Hare

Een groen konijn en zijn vriendjes vechten tegen padden. Normaal het resultaat van teveel paddenstoelen, wij zijn er mee opgegroeid. Van oorsprong een cult-stripserie, wist deze serie de televisiebuizen te vinden. Zoals zo vaak wordt er een strijd geleverd, in dit geval tussen de United Animal Federation (Verenigde Dieren Federatie) en de Toad Empire (Paddenrijk). De padden hebben in hun hebzucht besloten om het hele universum te veroveren. Maar Bucky veroverde onze hartjes.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *