Daktari

Voor deze serie wilde ik thuis zijn. Er staat me iets bij van serieus hard fietsend om dit niet te missen. Het terugluisteren van de openingsmelodie alleen al. Van origine een film genaamd “Clarence, the Cross-Eyed Lion”, later een serie op de buis eind jaren 60. Maar ik genoot even hard van de herhalingen in mijn jaren. Van Dr. Marsh Tracy, zijn dochter Paula, Chimpansee Judy, de schele leeuw Clarence en hun spannende avonturen. Pas bij het tikken van dit tekstje leer ik dat een Nederlandse ecoloog en dierenarts de inspiratiebron was.

Danger Bay

Canadese serie over een vader, marine biologist, met z’n twee kinderen. In vrijwel elke aflevering zien we het Vancouver Aquarium voorbij komen. Het beschermen van onze natuur en het milieu staat centraal. Vreemd te beseffen dat er in de loop van de tijd zoveel series zijn geweest rond dit thema, dat we als kind gebiologeerd zaten te kijken en we er als volwassene zo weinig mee doen.

David de Kabouter

Naar het grote kabouterboek van Rien Poortvliet en Wil Huygen ontstond de tekenfilmserie. Wat ik nog niet wist is dat het van oorsprong een Spaanse serie is, die later vertaald is in het Nederlands. Dokter David en zijn vrouw Lisa worden regelmatig tegengewerkt door een aantal boosaardige trollen. In latere series is de hoofdrol weggelegd voor neef en rechter David, met zijn rechterhand Daan. Er volgden kleine speelfiguurtjes, maar ook grotere tuinkabouters.

Dierenbos

Iemand heeft deze ooit aangedragen. Het zou gaan over een groep bosdieren wiens niet veilig meer is door jagers, bebouwing en roofdieren. Zij gaan op zoek naar een nieuw bos om in te wonen. Ik denk dat hier de serie Beestenbos mee wordt bedoeld, maar als er toch een serie genaamd Dierenbos is, hoor ik het graag.

Dieren van het groene woud

Dit is zo’n serie die me eerst niets zei… maar toen ik de plaatjes zag kwamen herinneringen boven drijven. De avonturen van Pom en Polly. Overduidelijk afkomstig uit een Japanse studio.

Dinobabies

Dinobabies spelen want ze hebben alle tijd, ’t is een groepje van vier jongens en een heel lieve meid, Dinobabies maken elke keer van alles mee, Dinobabies zijn okee! Weer zo’n serie die me helemaal niets zegt. Zou zo maar kunnen komen omdat de serie midden jaren 90 op televisie was en op kleine kinderen gericht was. Een groepje jonge dinosauriërs beleeft avonturen. Thomas is de verhalenverteller, vaak sprookjes. Hierbij zorgt Linda ervoor dat er van de verhaallijn wordt afgeweken.

Dino-Riders

In de late jaren 80 waren dinosauriërs erg populair. In combinatie met de fascinatie voor vechten in bepaalde leeftijdsgroepen, bracht een Amerikaanse speelgoed fabrikant de Dino-Riders in de schappen. Gevechten waarbij mensen op zwaarbewapende dinosauriërs rondreden. Het speelt zich af in de prehistorie, maar de rivaliserende groepen komen uit de toekomst.

Dinosaurs

Van de drie dino-gerelateerde series vind ik dit de geestigste. Begin jaren 90 komt deze serie uit de koker van Jim Henson. We volgen familie Sinclair, aangeklede dino’s met wel erg menselijke trekjes. Vol vette knipogen naar de echte wereld om ons heen. Baby Baby steelt de show met uitspraken als  “I’m the baby. Gotta love me!” en “Not the mama!”. Het einde van deze gezinsvriendelijke serie deed eveneens veel stof opwaaien. Wat hoe onsubtiel en tegelijk geestig kan je een verklaring geven over hoe de dinosauriërs uitgestorven zijn. Door hebzucht en eigenbelang. Deze serie heeft zowaar een Emmy Award gewonnen.

DJ Kat Show

Het was het begin van commerciële televisie, die heette toen nog satelliettelevisie. Met Linda de Mol op Sky Channel. In het Engels. En inderdaad, Kat met een K, en niet zoals je bij een Brits programma zou mogen verwachten, met een C. Het was de schil om de kern van diverse tekenfilms en series. DJ Kat is een kat met een leren jasje dat dol is op een brij genaamd yuk. Na de eerste jaren, met Linda, in Nederlandse studio’s transformeerde het in een echt Britse serie zonder Nederlandse inbreng. Later in haar carrière werd de Billy Hotdog Show een variatie op dit thema.

Doctor Snuggles

Dit is zo’n serie die in mijn geheugen gegrift staat. Maar ik zou er vrijwel niets over kunnen vertellen. Iets met een uitvinder en een wandelende das. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Doctor Snuggles in een magisch land woon, waar dieren zich als mensen gedragen. Eén van zijn uitvindingen is het Pluutjes, een paraplu waarmee hij zich razensnel kan verplaatsen. Inmiddels beginnen meer heerlijke termen te dagen, uitvindingen als de Ruimte-plof-plof en de Wie-wat-waar-machine die hij creëert in zijn Krikkety Krak. Van origine slechts 13 afleveringen van 25 minuten, in Nederland uitgezonden in 65 afleveringen van 5 minuten.

Dommel

Kijk daar heb je Semafoor, met zijn vriendje Dommel. Voormalig zeebonk, nu uitvinder en zijn hond beleven avonturen. Dommel is bijzonder inactief, behalve als het om snoepen gaat. Een bijzondere relatie heeft hij met buurtkat Balthazar, diepzinnige gesprekken maar ook hardhandige afranselingen. Met diverse andere karakters, waarbij de politieagent het vermelden waard is. Deze fluit namelijk alleen maar op zijn fluitje. Wat begon met een stripstrookje door Belgische striptekenaar Dupa in de Kuifje, groeide uit tot een albumreeks en televisieserie.

Dr. Krankenstein

Een VPRO serie waarin een monster kinderzieltjes vermaakt en hen iets bijbrengt op medisch gebied. Dr. Krankenstein is geïnspireerd door de verhalen over Frankenstein door Mary Shelly. Een uitvinder en zijn assistent Igor hebben een monster gecreëerd en het de naam Boris gegeven. De pop Boris is samengesteld van poppen van het Britse satirische programma Spitting Image. Zo heeft hij de mond van Mick Jagger, de kaaklijn van Sylvester Stallone, het voorhoofd van Dr. Spock, de borstkas van Rambo en vermoedelijk de oren van Ronald Reagan.

Dribbel

Iemand omschreef het als volgt “’s ochtends vroeg op de VPRO, voordat de Zweedse series begonnen”. Ik twijfel wat er eenvoudiger is aan deze tekenfilm: het tekenwerk of het verhaaltje. Desondanks, of juist daarom een enorm succesnummer onder de allerkleinsten. De kleine “kijk achter de flap” boekjes die aan de basis van de tekenfilm liggen zijn in meer dan 65 talen verschenen.

The Dukes of Hazzard

Nog zo’n fantastische serie waar ik als kind van smulde. Twee zuidelijke Amerikaanse neven uit de Duke familie worden op de huid gezeten door burgemeester J.D. (“Boss”) Hogg en sheriff Rosco. Gelukkig weten zij steevast te ontkomen met hun Dodge genaamd General Lee. Deze had niet alleen een bijzondere toeter. Opvallend was ook dat de deuren blijkbaar kaduuk waren, aangezien Bo en Luke altijd door het open raam naar binnen en buiten gingen. Naast nichtje Daisy en oom Jessie komen er regelmatig bekende zangers in de serie voor. Die worden door de sheriff aangehouden, maar vermijden een boete door gratis op te treden.

Dungeons & Dragons

Voordat deze avonturen op het scherm kwamen was er natuurlijk al het populaire bordspel. Dat succes leidde ook tot een tekenfilmserie, met een stel kinderen die via een achtbaan in een andere wereld terecht komen. Onder andere met een eenhoorntje, een acrobate, een ridder, een meisje met een mantel waardoor je onzichtbaar werd, een tovenaar, een boogschutter, en natuurlijk.. de Dungeon Master. Voor eeuwig is deze in mijn hoofd verbonden met mijn typemachinelessen… ik kon nog net Dungeons & Dragons kijken voor ik met die grote koffer naar school zeulde. Van de tekenfilm serie is meer blijven hangen dan van het tien-vinger-blind-systeem.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *