Samourai Pizza Cats

Nieuwerwets, melig en leuk. Alleen al de vertelstem die gortdroog het geheel van ongezouten commentaar voorziet. In Little Tokyo zijn de katten die in een pizzeria werken ook onnozele bestrijders van onrecht, in dit geval gemene vogels. De serie neemt zowel de Japanse als de Amerikaanse cultuur flink op de hak. Qua stijl ga je het niet veel Japanser vinden. Bij mijn weten ook niet in het Nederlands nagesynchroniseerd.

Samson en Gert

Ik moest kloppen want de bel doet het niet. Of je deze serie gezien hebt of niet, deze uitspraak doet vaak wel een belletje rinkelen. Waardoor je niet hoeft te kloppen. Alee Gertje! Hoe simpel en legendarisch een serie kan zijn. Men neme een pratende hond, zijn baasje en dezelfde terugkerende karakters. De bel doet het niet dankzij buurman Joop Mengelmoes (in de beginjaren gespeeld door een Nederlandse zanger). Maar we herinneren ons vooral burgemeester Modest en zingende kapper Alberto Vermicelli. De serie mondde uit in de oprichting van een succesvolle Studio 100. Over succes gesproken… in de eerste paar afleveringen konden kinderen nog naar het programma bellen, wat de telefooncentrale van de BRT plat heeft gelegd.

Sandokan

Cool! Piraten en zo! Dit heeft een bezoeker van mijn site ooit achtergelaten onder vermelding van deze serie. Ik vermoed dat hij/zij het over de jaren 70 miniserie had en niet over de jaren 90 tekenfilm.Mij zegt het prsoonlijk erg weinig. De verhalen over De Tijger van Maleisië stammen overigens uit een Italiaanse boekenreeks uit de negentiende eeuw.

Scooby Doo

Nog zo’n Hanna Barbera succesnummer, Scoobydoobydooooooooo! Officieel heette deze serie Scooby-Doo, Where Are You! Deze werd niet in het nedelrands nasynchroniseerd, maar met ondertitels uitgezonden. Een groepje jongeren en hond Scooby Doo vorm samen Mystery Inc. Soms worden ze benaderd om mysteries op te lossen, soms belanden deze op hun pad. Vaak met een bovennatuurlijk karakter, even vaak blijkt de waarheid minder mysterieus. Ik moet bekennen dat ik dit vroeger best spannend vond. Daar helpen de nerveuze Shaggy en Scooby Doo niet echt aan mee.

Seabert

Een jongen genaamd Tommy reist af naar de Noordpool om er daar achter te komen dat zijn oom op zeehonden jaagt. Maar dat gaat zomaar niet! Hij gaat samen met eskimomeisje Aura en zeehondje Seabert de strijd aan. Overal in de wereld komen ze op voor dieren in het nauw. Want… Seabert Seabert, ook al is hij klein, Kijk maar eens hoe slim, een zeehondje kan zijn! Seabert, is voor niemand bang helpt bedreigde dieren waar die kan.

Sesamstraat

Niet van de buis te krijgen. Heuse protesten als het uitzendtijdstip verandert zou worden. Het programma dat haar oorsprong aan de andere kant van de oceaan kent, kwam in 1976 naar België en Nederland. Wel verwarrend, de gele Big Bird uit de Amerikaanse Sesame Street is in de Nederlandse Sesamstraat ineens een blauwe Pino. Bijgestaan door andere poppen als Tommy en Ieniemieinie. Spelenderwijs, al televisiekijkend, iets leren dankzij onder andere Bert en Ernie (Ik heb zooooooon dorst, Bert), Koekiemonster, Elmo en Graaf Tel. Veel van de stemmen worden verzorgd door Paul Haenen en Wim T. Schippers. Maar echt legendarisch was Mijnheer Aart, gespeeld door Aart Staartjes. Een brok in mijn keel als ik Tommy “Dood zijn duurt zo lang” hoor zingen als eerbetoon na het overlijden van Mijnheer Aart.

Secret Valley

In Nederland ook bekend als De Verborgen Vallei. Mij persoonlijk niet bekend. Twee groepen kinderen bestrijden elkaar met meel-bommen in een vakantiekamp. Een bezoek(st)er van de site schreef ooit over deze Australische serie: Ongeveer een halve eeuw geleden wemelde het in Secret Valley van de goudzoekers, die daar tevergeefs hun geluk beproefden. Nu staan de hutjes en huisjes al jaren leeg. Alleen oude Dan woont er nog. En dat zeer tot ongenoegen van gemeenteambtenaar Cribbins, die er van alles aan doet om hem daar weg te krijgen.

Silas

Nog zo’n serie die ik niet ken, maar werd aangedragen door een vriend(in), kennis of toevallige bezoeker van onze site. In deze Duitse serie, opgenomen in Frankrijk speelt een Deense jongen de hoofdrol. Silas is opgegroeid in een circus. Zijn vaardigheden komen goed van pas op zijn avonturen. De tipgever bekende: Helemaal in de ban van Silas, stiekem beetje verliefd op misschien…

Sinbad de Zeeman

Openingsliedje begint met Oosterse fluit en daarna zingt een kinderkoor: Sinbad de zeeman uit Bagdad. Sinbad, Sinbad, neem op je reizen ons mee. Al je vriendjes wachten op jou kleine Sinbad. Want zij weten jij beleeft altijd wel wat. We volgen de kleine Sinbad, die met vriendje Hassan avonturen in Bagdad beleeft. En later het ruime sop kiest met zijn beo Shiela. In deze serie horen we Hans Otjes de stem van Ali Baba vertolken. In zijn volwassen jaren werd Sinbad legendarisch als verteller van zeven sprookjes uit Duizend-en-één-nacht.

Smurfen

Niet alleen de tekenfilmserie, maar ook met Vader Abraham verbonden. Commercieel succesvol tot op de dag van vandaag. We zijn het niet allemaal met Gargamel eens… “Ik haat smurfen!” En dat voor van oorsprong bijfiguren uit de strip Johan en Pirrewiet van Belgische tekenaar Peyo. In navolging van Sneeuwwitjes zeven dwergen, heeft iedere smurf zijn typische karaktertrek. Iedereen kent Grote Smurf (niet groter dan de rest), Brilsmurf (“Want Grote Smurf zegt altijd…”), Smurfin, Potige en Lolsmurf. Ik meen me overigens te herinneren dat er in mijn middelbare schooljaren ook een Franse toets is geweest over vreemde originele Franse naam Schtroumpf.

Snorkels

…Tien dagen later werd de kapitein half bewusteloos op het strand gevonden, het scheepsjournaal nog in de arm geklemd. Hij beschreef daarin een wereld van kleine onderwater-wezens, niet veel groter dan zijn duim. Niemand geloofde hem, maar weet je? Ik denk, dat het verhaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn… Legendarisch introductie van deze tekenfilmserie rond kleine onderwaterwezentjes met een – je raadt het al – een snorkel op hun hoofd. Allstar, Okkie (niet te verwarren met de Okki)), Kitty, Daffney, Dimmy en Toeter (die alleen toetert) zetten iedere aflevering weer recht wat Junior heeft uitgehaald.

Sport Billy

Ik herinner me vooral de strip, maar vaag zegt de tekenfilm me ook wel wat. Sport Billy komt van de planeet Olympus met zijn Douwe Dabbert-achtige sporttas om op te komen voor sportiviteit. De gemene koningin Vanda probeert intussen om alle sporten uit de universum uit te bannen. Van oorsprong voor de Duitse markt, maar later ook in Amerika geïntroduceerd. Niet alleen door de FIFA, maar ook door andere sportbonden omarmd als symbool voor sportiviteit.

Superoma (Super Gran)

De Schotse Superoma was van oorsprong een boekenkarakter, maar kreeg al snel haar eigen televisieserie. Oud dametje krijgt superkrachten door een magische straal. Dit helpt haar om het dorpje Chiselton veilig te houden. De speciale effecten doen nu amateuristisch aan, en waren dat destijds ook. Met weinig budget wist men echter toch tot de verbeelding te spreken. En ik denk dat we in het midden van de jaren 80 als kind toch nog sneller verwonderd waren dan nu.

SuperTed

Amerikaan bedenkt een teddybeer om zijn zoontje van zijn angst voor het donker af te helpen. SuperTed is bang in het donkere bos en krijgt van Moeder Natuur superkrachten. Verhaaltjes werden boeken en via merchandise ook een tekenfilmserie. In die serie wordt de teddybeer echter afgedankt in een speelgoed fabriek, maar opgepikt door buitenaardse Spotty, die hem naar Moeder Natuur brengt. Daarna hoeft de teddybeer het magische woord maar te zeggen of hij is SuperTed en heeft zijn handen vol aan Texas Pete en zijn handlangers.

Swiebertje

Nederlandse onderwijzer en fotograaf John Henri uit den Bogaard creëerde het personage Swiebertje. Joop Dorderer vertolkte het karakter in de kinderserie, was 20 jaar het gezicht en stem van de zwerver. Swiebertje was Joop en Joop was Siwebertje, het zogenaamde Swiebertje effect. In de keuken bij Saartje viel altijd wel wat te beleven met karakters Bromsnor, Malle Pietje en de burgemeester. Over het algemeen bewandelt onze zwerver het rechte pad, maar Bromsnor denkt er het zijne van.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *