Oosterse Dagen in Asten

In het laatste weekend van augustus hebben Anton en ik in het Klok & Peel Museum in Asten gestaan tijdens de Oosterse Dagen. Vorig jaar zou ik ook al meedoen, maar omdat we toen krap in tijd zaten met een ceremoniemeesterschap, een vakantie daar gelijk na èn de verbouwing van de badkamer hebben we besloten om toen niet mee te doen. Maar nu dus wel.

We hebben echt een superleuk weekend gehad! Dat kwam waarschijnlijk ook omdat we niet precies wisten wat we moesten verwachten… Begin augustus zijn we naar het museum gegaan om kennis te maken met 2 organisatoren en om te zien waar ik zou staan met m’n kimono. Ook om te kijken hoeveel ik er mee zou nemen. We hebben toen gelijk gevraagd of ik een aantal etalagebustes kon gebruiken die ik gedurende de dag zou kleden met kimono. Alles was toen geregeld en was het dus afwachten en wat voorbereiding doen voor het daadwerkelijke weekend.

De zaterdagochtend waren we goed op tijd aanwezig om alles op te zetten. Ik had mezelf thuis al aangekleed in kimono, maar wel met gewone sokken en sneakers aan. Dat is eerst even gemakkelijk  met beginnen en alles klaarzetten, daarna zou ik m’n tabi (sokken) en zori (sandaaltjes) aandoen. Mijn ‘plekkie’ voor het weekend was nèt na binnenkomst, in de gang nadat mensen bij de kassa zijn geweest. Perfect dus! Aan de wand hingen al 2x 3 kunstwerken van Eric Snijders van Tsuru Art Studio: een set van 3 schilderijen waarop ontzettend veel gevouwen kraanvogels waren bevestigd, en een set van 3 schilderijen van kraanvogels. Beide sets waren prachtig, en heel toevallig had ik 3 kimono bij die qua kleur erg goed bij de kunstwerken pasten. Alhoewel Eric zei dat toeval niet bestaat…

Nadat we de 3 kimono waren opgehangen, hebben we de bustes tevoorschijn gehaald (voor zaterdag 3, zondag 5), de tafel klaar gezet met wat boeken erop, 2 stoelen ernaast waar ik m’n spullen voor kimono had klaar gelegd en hab ik m’n sokken en sneakers eindelijk gewisseld. Klaar om te beginnen!

Zaterdag en zondag gingen als een speer, alhoewel ik zaterdag sneller vond gaan dan zondag. Maar wat hebben we het leuk gehad! Heel veel mensen gesproken (er waren ± 1100 mensen geweest dat weekend), vragen beantwoord, flink kunnen oefenen en toch proberen redelijk professioneel eruit te zien en misschien zelfs een paar nieuwe vrienden gemaakt. Mensen bleven vaak staan als ze me bezig zagen met kimono op de bustes. Vooral omdat ze niet wisten wat er allemaal bij kwam kijken, uit hoeveel lagen het dragen van een kimono bestaat, is de obi (gordel) echt zo lang? Echt heel erg leuk!

En toch… het leukste van alles gebeurde op zondagmiddag. Gelukkig kwam toen ‘hèt’ gebeurde ook Antons Japanse collega binnen, en wilde ze voor mij vertalen, anders was het denk ik toch minder leuk… Er kwam namelijk een klein en ouder Japans vrouwtje naar me toe gelopen toen ik net een boterham aan het eten was (blij dat ik eindelijk zat). Ze was allemaal aan het wijzen, dus uiteindelijk ben ik opgestaan maar ik had echt geen idee waar ze het over had. Dus toen Anton z’n collega zag en ze vertaalde, werd het iets duidelijker. Ze was vroeger kitsuke-lerares geweest, ze heeft dus les gegeven in het (jezelf) aankleden in kimono! Ze zei dat een accessoire te los zat en hoe ik die goed moest knopen en hoe ik een ander accessoire goed moest knopen (en ja, dat heb ik onthouden èn thuis al een paar keer geoefend). Ze zat zelfs opeens met haar hand in m’n kimono (wat ik niet erg vond) om het een en ander goed te sjorren. Via Antons collega vertelde ze nog een tip, alleen die weet ik niet helemaal goed meer, daar moet ik nog wat verder op googlen. Gelukkig vond ze het erg leuk dat ik kimono draag en volgens mij deed ik het niet eens slecht.

Al met al een erg leuk en druk weekend, waar we alletwee bekaf van thuis kwamen 🙂

Om een indruk te geven van het weekend, staan op Flickr een aantal foto’s!

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. Ook in 2015 staat Anne weer in het Klok en Peel museum in Asten! Hou zaterdag 22 en/of zondag 23 augustus vrij en de volgende website in de gaten: http://www.museumasten.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *